Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Συσκευές ανάγνωσης αντί για σχολικά βιβλία προτείνει το ΠΑΣΟΚ


Ηλεκτρονικά βιβλία ικανά να αποθηκεύουν ολόκληρες βιβλιοθήκες και να συνδέονται στο Διαδίκτυo θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα σχολικά και φοιτητικά βιβλία, και μάλιστα με μειωμένο κόστος, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή κρατώντας ανά χείρας μια συσκευή ανάγνωσης.
«Πόσο νομίζετε ότι κοστίζουν όλα τα βιβλία που διανέμουμε δωρεάν σε μαθητές και φοιτητές; Τι θα λέγατε, αν μπορούσαμε να χωρέσουμε όλα αυτά τα βιβλία σε ένα, που να χωράει μάλιστα στην τσέπη του μαθητή, και χίλια ακόμα;» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για την Παιδεία.
«Αυτό το βιβλίο το κρατώ στο χέρι μου. Είναι βιβλίο ηλεκτρονικό» είπε δείχνοντας τη φορητή συσκευή «ηλεκτρονικής μελάνης». «Σε ένα σχολείο, ο μαθητής δεν θα έχει μόνο τα βιβλία του. Μέσα από το Διαδίκτυο θα έχει πρόσβαση σε έναν πλούτο γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα είναι η δική του παγκόσμια βιβλιοθήκη. Εάν διαβάζει για γενικές εξετάσεις, θα μπορεί να βρει τον καλύτερο φροντιστή καθηγητή ή και συμμαθητή να τον βοηθήσει online. Θα έχει τις ασκήσεις του, θα μπορεί να τον αξιολογεί ο καθηγητής, μέσα από μια κεντρική αρχή αξιολόγησης ή τοπικά» πρότεινε.
«Το βιβλίο, μέσα σε μια μέρα, θα μπορεί να συμπληρώνεται κεντρικά, ηλεκτρονικά, και να διανέμεται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, ή την υφήλιο [...] Εάν οι επίσημες εξετάσεις είναι πολλαπλών επιλογών, θα μπορεί να διανέμονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, άμεσα».
«Κι αν αυτά, κύριοι συνάδελφοι, σας φαντάζουν επιστημονική φαντασία, ρωτήστε έναν νέο της ηλικίας του Αλέξανδρου, που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια, και θα καταλάβετε πόσο κοντά αυτά είναι στη δική τους πραγματικότητα, και πόσο μακριά είναι το σημερινό ελληνικό σχολείο από τα παιδιά. Γι’ αυτό αισθάνονται αποξενωμένα» κατέληξε.Oι σχετικά λίγες συσκευές ανάγνωσης που έχουν εμφανιστεί στην αγορά δεν έχουν πάντως συναντήσει μεγάλη απήχηση. Η κατάσταση πάντως αναμένεται να αλλάξει στο κοντινό μέλλον με τη βελτίωση της τεχνολογίας και την παρουσίαση περισσότερων προτάσεων.
Στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι αν κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την Παιδεία. «Θα κόψουμε εν ανάγκη από παντού και η αλλαγή θα φανεί με τον πρώτο προϋπολογισμό» είπε.
Πρότεινε ακόμα να γίνει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ανεξάρτητη Αρχή, να υπάρξει διακομματική επιτροπή για την Παιδεία και να σταματήσει η κομματική ευνοιοκρατία στο εκπαιδευτικό σύστημα.


από το:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails