Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι πιλότοι που κέρδισαν τους αμερικάνους.


Από:Patris.gr
“Με τους Τούρκους θα τα καταφέρναμε καλύτερα, εδώ “παίξαμε” τους Αμερικάνους”
Ο σμηναγός Μιχάλης Πετιμεζάκης περιγράφει τα όσα έζησε

“Βλέπω τις φωτογραφίες με τα ελληνικά αεροσκάφη και φόντο τα φώτα του Λας Βέγκας, αλλά δεν πιστεύω πως εγώ πήγα το αεροσκάφος μου εκεί” αναφέρει στην “Π” ο Σμηναγός (Ι) Πετιμεζάκης Μιχάλης από το Ηράκλειο, που συμμετείχε σ’ αυτή την πρωτόγνωρη αποστολή.

Ο Σμηναγός αναπολεί την άσκηση σαν να συνέβη μόλις χθες και δίνει όλες τις λεπτομέρειες της με φωτογραφικές περιγραφές.

Ερ. : Συμπληρώσατε τρεις ημέρες ταξίδι και δεκαπέντε ώρες πτήσεων. Υπήρξε κάποια στιγμή φόβος; Τι ήταν αυτό που σας έκανε περισσότερη εντύπωση στη διάρκεια του ταξιδιού;

Απ. : Πραγματικά όταν το σκέφτομαι ή όταν βλέπω κάποιες φωτογραφίες, δεν μπορώ να πιστέψω πως συνέβη στ’ αλήθεια αυτό που ζήσαμε. Ευτυχώς δεν μας έπιασε κάποιος πανικός και ήμασταν όλοι ψύχραιμοι. Εντύπωση μου έκανε από Ισλανδία προς Καναδά όταν περάσαμε πάνω από την Γρoιλανδία, όπου το θέαμα με τα παγόβουνα ήταν μοναδικό. Μόνο στην τηλεόραση είχαμε δει τέτοιες εικόνες. Επίσης όταν φτάσαμε στον Καναδά κι αντικρίσαμε από ψηλά το τοπίο με τα κιτρινοκαφέ δέντρα που είχαμε δει μόνο σε καρτ ποστάλ, το συναίσθημα ήταν απίστευτο.

Ερ. : Όταν φτάσατε πια στο Λας Βέγκας, αρχίσατε την άσκηση. Πώς ήταν η Red Flag;

Απ. : Η άσκηση ήταν πολύ καλά οργανωμένη. Έχουν τρομερά βοηθήματα ώστε να βγαίνουν εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα του τι συμβαίνει.

Πρέπει να πούμε ότι το να βγουν συμπεράσματα, δεν ήταν και τόσο εύκολο, διότι σε κάθε άσκηση συμμετείχαν περίπου πενήντα αεροσκάφη φίλια και δέκα εχθρικά, τα οποία όμως έφευγαν και ξαναέρχονταν. Οπότε η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη.

Ερ. : Σε πόσες αποστολές συνολικά συμμετείχατε κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Απ. : Στην πρώτη φάση της άσκησης συμμετείχαμε σε πέντε ημερήσιες και πέντε νυχτερινές αποστολές και στην δεύτερη φάση σε πέντε ημερήσιες και τέσσερις νυχτερινές. Εγώ συγκεκριμένα πέταξα μόνο βράδυ.

Ερ. : Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και η 343 Μοίρα πέτυχε μοναδικά αποτελέσματα και κατατρόπωσε τους Αμερικάνους. Η άσκηση αποτύπωνε τις πραγματικές δυνατότητες μας;

Απ. : Μην το βλέπουμε ότι αντιμετωπίσαμε την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Ήταν μια μάχη επί της ουσίας που εμείς συμμετείχαμε με τα ελληνικά όπλα, ενώ οι Αμερικάνοι προσομοίαζαν κινήσεις και τακτικές αεροσκαφών ανατολικού μπλοκ.

Κι αυτό γιατί η Red Flag είναι μία άσκηση που ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια για να προσομοιάζει μάχες τέτοιων αεροσκαφών.

Μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, «άνοιξε τις πύλες της» και σε άλλες αεροπορίες, ώστε να υπάρχει ακόμα καλύτερη εκπαίδευση.

Βεβαίως το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι προσομοίαζαν αεροσκάφη ανατολικού μπλοκ δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Δεν κοίταγαν να χάσουν, αλλά να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Και στην έκαναν.

Ερ. : Αν οι συνθήκες ήταν πραγματικές θα είχαμε πρόβλημα;

Απ. : Δεν πιστεύω να είχαμε κανένα πρόβλημα. Όπου και να πάμε είμαστε καλά προπονημένοι. Ο Έλληνας είναι καλός όπου κι αν βρεθεί. Είναι στην ιδιοσυγκρασία μας. Ακόμα και την τελευταία στιγμή κάνει την κατάλληλη κίνηση και τα καταφέρνει.

Ερ. : Αν αντί των αμερικανικών αντιμετωπίζαμε τούρκικα αεροσκάφη, θα είχαμε πιστεύετε τις ίδιες επιτυχίες;

Απ. : Ακόμα καλύτερα θα τα καταφέρναμε. Εδώ «παίξαμε» τους Αμερικάνους, δεν θα «παίζαμε» τους Τούρκους; Εγώ προσωπικά τους Τούρκους δεν τους φοβάμαι. Και νομίζω πως δεν έχουμε και λόγο να τους φοβόμαστε.

Ερ. : Είμαστε δηλαδή καλύτεροι πιλότοι;

Απ. : Θεωρώ πως είμαστε καλύτεροι. Αλλά γενικά πρέπει να πω ότι τον αντίπαλο μας πρέπει να τον σεβόμαστε. Με τον αέρα δεν μπορείς ποτέ να πεις «εντάξει, τους έχω τους Τούρκους». Πάντα πρέπει να είσαι έτοιμος, να προπονείσαι και να βρίσκεσαι σε διαρκή εγρήγορση.

Την συνέντευξη την έχει η εφημερίδα Πατρίς. Για περισσότερες συνεντεύξεις από άλλα μέλη της αποστολής αλλά και παραπάνω λεπτομέρειες εδώ: κλικ κλικ κλικ κλικ κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails