Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Κόντρα αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αγρότες των Χανίων και του Ηρακλείου.


Από:Χανιώτικα Νέα
Προσπάθεια διάσπασης του αγώνα των αγροτών
Προσπάθεια διάσπασης των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, με πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ στο νησί, αλλά και αγροτοσυνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, καταγγέλλουν οι αγρότες των Χανίων.
Την ίδια στιγμή που οι κινητοποιήσεις συνεχίζονταν, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Κ. Μπαντουβά κλείσθηκε για χθες συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών του Ηρακλείου με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των υπόλοιπων Ομοσπονδιών της Κρήτης, οι οποίες δεν κλήθηκαν στη συνάντηση!
Μετά από έντονες αντιδράσεις, απίστευτο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις κάθε άλλο παρά διαφανείς, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη με τις Ομοσπονδίες όλης της Κρήτης στις 9.30 το πρωί στην Αθήνα. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα μεταφερθούν στους αγρότες το απόγευμα, ώστε να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους. Μέχρι τότε η κατάληψη της εθνικής στο Πλατάνι θα συνεχίζεται, ενώ η κατάληψη που έγινε χθες στο κτήριο των ΔΟΥ αποφασίσθηκε να σταματήσει.
Σχολιάζοντας τα όσα συνέβαιναν πανελλαδικά, με άλλους αγρότες να συζητούν με το Υπουργείο και άλλους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Μπαντουβά ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γωνιωτάκης έκανε λόγο για "φανερή προσπάθεια διάσπασης των αγροτών. Εάν πραγματικά έχει γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ. συμφωνία Μπαντουβά - αγροτοσυνδικαλιστών Ηρακλείου) είναι απαράδεκτο γιατί ξεκινήσαμε μια παγκρήτια κινητοποίηση και σε όποια σύσκεψη θα γινόταν θα έπρεπε να πάρουμε μέρος και οι εκπρόσωποι και των 4 νομών. Εάν γίνει σύσκεψη με συμμετοχή από έναν νομό πρόκειται για καθαρός εμπαιγμός για τη Δυτική Κρήτη.
"Συνεχίζοντας ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε πως "γίνεται σε όλη την Ελλάδα μια προβοκατόρικη προσπάθεια, πάνε να στήσουν ένα παιχνίδι στην πλάτη των αγροτών. Αυτό δεν θα περάσει. Δυστυχώς οι μηχανισμοί καταστολής και υπονόμευσης των αγώνων των αγροτών συνεχίζουν να υπάρχουν. Αν ανακοινωθούν μέτρα θα πρέπει να είναι ισότιμα για όλη τη χώρα, για όλους τους αγρότες, για όλα τα προϊόντα".
Απευθυνόμενος στους παραγωγούς ο κ. Γωνιωτάκης ζήτησε "να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας, όπως κάναμε και το βράδυ της Τρίτης, χωρίς έκτροπα και χωρίς φασαρίες. Συνεχίζουμε τον αγώνα με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".
Τελικά, χθες το απόγευμα συμφωνήθηκε συνάντηση όλων των Ομοσπονδιών του νησιού με τον υηπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τα Χανιά θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γωνιωτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κ. Η. Χαλακατεβάκης, και ο πρόδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Γ. Βενετάκης.
Την ανάγκη να κατέβει όλος ο αγροτικός κόσμος στον δρόμο επεσήμανε ο κ. Μανώλης Ηλιάκης, παραγωγός από την περιοχή του Ρεθύμνου.
"Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους αγροτικούς συλλόγους που έχουν καταντήσει σφραγίδες. Αυτή τη στιγμή όμως γίνεται ένας αγώνας και πρέπει όλοι να κατέβουμε στους δρόμους", ανέφερε. Ο κ. Ηλιάκης σημείωσε, μιλώντας στους αγρότες του μπλόκου, πως "θα πρέπει να προσέχουμε με σεβασμό τους ανθρώπους που σταματάνε και περνάνε με τα πόδια από τα μπλοκ μας. Θέλουμε να καταλάβουν τα αιτήματά μας και να μας συμπαρασταθούν, θέλουμε να καταλάβουν ότι όταν ο έμπορας παίρνει από εμάς το λάδι 2 ευρώ και το πουλάει 5 ευρώ, χάνουμε και εμείς και οι καταναλωτές. Πρέπει να καταλάβει ότι ο αγώνας ο δικός μας είναι και δικός τους".
Ο κ. Ηλιάκης έβαλε και θέματα οργάνωσης. "Θα πρέπει να γίνονται συνεχώς γενικές συνελεύσεις ώστε να δούμε που θα πάμε, να αποφασίζει η βάση των αγροτών και όχι κάποιοι «ηγέτες». Να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των αγροτών, σε μια κατεύθυνση αυτοοργάνωσης, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς το «καπέλο» του προέδρου, του γραμματέα και του φαρισαίου. Απαιτείται αυτοοργάνωση και να μείνουν μακριά τα κόμματα".
Τέλος ο κ. Ηλιάκης ζήτησε να σταματήσει το κάψιμο των λαστίχων, ως ένδειξη σεβασμού στο περιβάλλον.
Σημειώνεται πως από το μπλόκο περνάνε ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ενώ η υπόλοιπη κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται μέσω Μαλάξας.

Για περισσότερα πατήστε εδώ:κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails