Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα η Σκωτία!


Ένα ανέλπιστο στήριγμα βρήκε στη Βρετανία το ελληνικό αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε με σαφήνεια, σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα Scotland on Sunday, ότι οι υπουργοί της επαρχίας υποστηρίζουν την άποψη πως ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να επανακτήσει «έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς του θησαυρούς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε αναφερόμενος στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης ότι η Ελλάδα είναι «απολύτως ικανή να εκθέσει και να συντηρήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τον κατάλληλο τρόπο».
Ο υπουργός Πολιτισμού της Σκωτίας, Μάικ Ράσελ και άλλα στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Σκωτίας του Άλεξ Σάλμοντ έχουν κατά καιρούς εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στην Αθήνα των Γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η τοποθέτηση της σκωτσέζικης κυβέρνησης, που εκλέγεται από το τοπικό Κοινοβούλιο με εξουσία σε τομείς κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στους οποίους δεν επεμβαίνει η κεντρική κυβέρνηση του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, ασφαλώς δεν έχει οποιαδήποτε δεσμευτική ισχύ επί του Βρετανικού Μουσείου. Εκλαμβάνεται ωστόσο ως ενδεικτική της πίεσης που συσσωρεύεται σταδιακά επί του λονδρέζικου ιδρύματος μετά την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Σε ρεπορτάζ των Κυριακάτικων Τάιμς, εξάλλου, με τίτλο «Το Νέο Μουσείο χρειάζεται τα Γλυπτά» ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα, Χιου Πέαρμαν, αφού περιγράφει εκτενώς τη γενικά θετική εντύπωση που του προκάλεσε η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρα του νέου μουσείου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «είτε ως δάνειο είτε ως δωρεά, τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επανενωθούν, σε αυτό το κτίριο, στην Αθήνα».
Εν τω μεταξύ στη συνεχιζόμενη έως την Τρίτη δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Γκάρντιαν, το 94,9% των επισκεπτών απαντά «ναι» στο ερώτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, έναντι μόλις 5,1%.
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails