Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Νέα μόδα τα πάρτι γρίπης..


..καταγγελίες για πάρτι τέτοιου είδους και στα Μάλια!
Εν αναμονή του εμβολίου που θα προφυλάσσει από την νέα γρίπη και κυρίως του φόβου για ένα δεύτερο κύμα της ασθένειας, εντείνεται η παραφιλολογία γύρω από τον ιό. Μεταξύ αλήθειας και αστικού μύθου, τα «πάρτι γρίπης» είναι μία όψη αυτού του φαινομένου.
Οι φήμες για την καινούρια μόδα που ακούει στο όνομα «πάρτι γρίπης» κάνουν τον γύρο του κόσμου: πρόκειται, λέγεται, για συγκεντρώσεις υγιών ατόμων, με «επίτιμο» καλεσμένο τον Η1Ν1, τον ιό της νέας γρίπης.
Σκοπός των συγκεντρώσεων αυτών, όπως λένε, είναι οι υγιείς καλεσμένοι να προσβληθούν από τον ιό, να τον αντιμετωπίσουν και να αναπτύξουν αντισώματα που θα τους προστατεύσουν από το ενδεχόμενο βαρύτερης ασθένειας στο μέλλον.
Τα «πάρτι» φέρεται να ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Βρετανία, να έγιναν «μόδα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι φήμες κάνουν λόγο για τέτοιου είδους ευγενείς συνεστιάσεις και στην Ελλάδα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Post κλήθηκε να παίξει το ρόλο του άπιστου Θωμά: κοιτάζοντας καλύτερα την έρευνα βρετανικής εφημερίδας, βρίσκει ότι οι αναφορές για τα πάρτι δεν είναι στέρεες.
Μία Βρετανίδα μαθήτρια, φερ' ειπείν, εμφανίζεται να δηλώνει ότι ήταν καλεσμένη σε ένα πάρτι γρίπης -το επώνυμό της, όμως, αλλάζει από δημοσίευμα σε δημοσίευμα.
Το αν έλαβε χώρα τέτοιο πάρτι, το αν υπήρχε κάποιος καλεσμένος που είχε προσβληθεί από τον ιό και απλώς «έκανε τη χάρη» σε κάποιον παριστάμενο να βήξει προς το μέρος του, ή το αν πρόκειται για αστείο που κατέληξε σε παρεξήγηση μάλλον δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί ποτέ.
Γεγονός όμως είναι, το ότι οι λιγοστές αναφορές σε πραγματικά «πάρτι γρίπης» έχουν υπερβολικά τη μορφή των αστικών μύθων: ο γνωστός ενός γνωστού άκουσε ότι ένας τρίτος γνωστός του διοργάνωνε «πάρτι γρίπης»...
Οι επιστήμονες, πάντως αντιδρούν με τη δέουσα σοβαρότητα: «εσκεμμένη» λοίμωξη από τον ιό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, προειδοποιούν, και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Υπενθυμίζουν ότι το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού είναι ένα πιθανό σενάριο, που βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία, αλλά τίποτα για το μέλλον δεν είναι βέβαιο.
Σίγουρο όμως είναι το ότι υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς, οι έγκυοι, οι παχύσαρκοι, όσοι υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και ηπατικά νοσήματα και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, σε σημείο που είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να εκτεθούν στον ιό κατ' επιλογή.
Οι γιατροί είναι κατηγορηματικά αρνητικοί όσον αφορά τα παιδιά και, επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ακόμα και ένα απόλυτα υγιές άτομο δεν θα βρεθεί με πνευμονία από τον ιό.
Η λύση τελικά ίσως να μην βρίσκεται σε μοδάτα πάρτι -στο βαθμό που αυτά υπάρχουν- αλλά σε απλούστερες λύσεις, όπως μία καλή και ισορροπημένη δίαιτα και η αποφυγή του άγχους και της εξάντλησης του οργανισμού.
Πηγή:madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails