Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

Στύλος της ΔΕΗ πάνω σε ράμπα για τυφλούς στο Ηράκλειο!


Μήνες μετά την επίσημη παράδοση της αναπλασμένης κεντρικής αγοράς της οδού 1866 και των παρόδων της, κανείς δεν ασχολείται πλέον με τις προχειρότητες, και τα απαράδεκτα και προκλητικά λάθη, που άφησε πίσω της, η κεκτημένη ταχύτητα της οραματικής κατά τα άλλα παρέμβασης εξωραϊσμού της. Στύλοι της ΔΕΗ πάνω σε ράμπα τυφλών και σε πεζοδρόμια, είναι μια από τις πιο προκλητικές, και απάνθρωπες γκάφες, που έγιναν σε μια από τις πιο σημαντικές παρόδους της οδού 1866 και συγκεκριμένα στην οδό Κόσμων. Την ίδια στιγμή, ο δρόμος που πλακοστρώθηκε με ξενόφερτα οικοδομικά υλικά για να αλλάξει όψη και να αναβαθμιστεί η εικόνα του, σήμερα είναι γεμάτος μηχανάκια, που εξακολουθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση των πεζών, κάτι που συνέβαινε και πριν από την περίφημη ανάπλαση.
Αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι οι … «αμαρτίες»… της πολυδιαφημισμένης ανάπλασης της κεντρικής αγοράς της πόλης και των παρόδων της, που έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται όλο και περισσότερο προκλητικές, παραμένουν αδιόρθωτες, αφού κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, για να αποκαταστήσει τα λάθη που έχουν εντοπιστεί.
Οι στύλοι της ΔΕΗ
Σε …στιγμιαίο λάθος, που αποδόθηκε καταρχήν, σε κακή συνεννόηση ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον δήμο Ηρακλείου, ήταν η αιτία που ένας από τους ξύλινους στύλους ηλεκτρικού ρεύματος, παρέμεινε πάνω σε πεζοδρόμιο στην οδό Κόσμων. Όμως αυτό δεν ήταν το μοναδικό, λάθος που καταγράφεται, αφού το δεύτερο, είναι ακόμα χειρότερο και εντοπίζεται λίγο πριν την έξοδο της Κόσμων προς την 1821, και αφορά στο γεγονός ότι ένας αντίστοιχος ξύλινος στύλος της ΔΕΗ βρίσκεται πάνω σε ράμπα τυφλών… Τα λάθη αυτά παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν εγκαίρως, και συζητήθηκαν και υπήρξαν και δεσμεύσεις για την άμεση αντιμετώπιση τους, όχι μόνο ποτέ δεν διορθώθηκαν, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν βαθειά, την συνείδηση των πολιτών, αλλά και την καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που βλέπουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο εύκολο είναι ακόμα και η πιο κοντινή εξουσία στον πολίτη που είναι ο δήμος, να γυρνά την πλάτη στα προβλήματα των δημοτών. Το γεγονός ότι ο δήμος τόσους μήνες μετά την παράδοση του έργου της ανάπλασης, (το οποίο κατά τα άλλα πιστώνει ως πολιτικό εύσημο στο βιογραφικό του) εξακολουθεί να επιτρέπει η ράμπα, των ανθρώπων που στερούνται την όραση τους, να οδηγεί πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, και να κινδυνεύουν τη ζωή τους, δεν δείχνει απλώς χαλαρά αντανακλαστικά στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά βαθειά αναλγησία, και απάνθρωπη αδιαφορία, για μια ομάδα συνανθρώπων μας με συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία καταστρατηγούνται με ένα βαθειά προκλητικό τρόπο.
Επίσης υπόλογος είναι ο δήμος Ηρακλείου, για το γεγονός ότι επέτρεψε, να μην λυθεί εγκαίρως ένα ζήτημα που ανέκυψε με τη ΔΕΗ, αλλά προτίμησε να ολοκληρώσει την ανάπλαση διαμορφώνοντας τα πεζοδρόμια και τις πλακοστρώσεις, και αφού έρθει το πλήρωμα του χρόνου, να αναγκαστεί να ξηλώσει ξανά πεζοδρόμια και ακριβοπληρωμένες υποδομές για να φύγουν οι στύλοι. Αυτό δεν σημαίνει μόνο περισσότερη όχληση στους πολίτες, αλλά και εξαναγκασμό των δημοτών να βάλουν για δεύτερη φορά βαθειά το χέρι στην τσέπη για να καλυφθούν προβλήματα και αδυναμίες συνεννόησης των αρμοδίων…
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Π» με τον αρμόδιο τότε για τα τεχνικά έργα αντιδήμαρχο Κ.Μαμουλάκη, σχολιάζοντας για το όλο θέμα, τονίζει ότι ένα πρόβλημα τεχνικής φύσεως που υπήρχε με τη ΔΕΗ δυσκόλεψε το έργο της απομάκρυνσης του ξύλινου στύλου που βρίσκεται επάνω στη ράμπα τυφλών. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο είχε υπάρξει κατηγορηματική διαβεβαίωση των υπευθύνων της ΔΕΗ ότι θα έλυναν το πρόβλημα, δρομολογώντας άλλες τεχνικές λύσεις.
Ωστόσο ανεξάρτητα από το ποιος και σε τι βαθμό φταίει, η ουσία είναι ότι εξακολουθεί να παραμένει ένα πρόβλημα άλυτο, που όχι μόνο στρέφεται σε βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες, και της τσέπης των πολιτών, αλλά ακυρώνει και την ίδια την προσπάθεια του δήμου σε σχέση με την περίφημη ανάπλαση της ιστορικής κεντρικής αγοράς της πόλης.
Η πρόσβαση
Η πικρή αυτή γεύση ενός έργου που έγινε τόσο γρήγορα, βιαστικά και πρόχειρΑ σχολιάζεται και από τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο νέος αυτός πεζόδρομος που διαμορφώθηκε για να αλλάξει την εικόνα της πόλης την διαφοροποιεί μόνο κατ’ επίφαση, αφού στην ουσία, και τα μηχανάκια και η όχληση παραμένει, και φυσικά και η ταλαιπωρία των πολιτών. Χαρακτηριστικά μάλιστα σχολιάζουν σκωπτικά ότι θα έλεγε κάποιος ότι ο δρόμος φτιάχτηκε για να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση οι οδηγοί μηχανών και όχι οι πεζοί. Όπως τονίζουν, ο δήμος οφείλει να πάρει μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποδομές που ο ίδιος κατασκεύασε με σκοπό να ωφεληθούν οι πεζοί, που και σήμερα όπως και πριν την ανάπλαση αναγκάζονται να κάνουν μανούβρες για να προσεγγίσουν από την μια πλευρά του δρόμου την απέναντι.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails