Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Εξαφανίστηκαν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκου από τα φαρμακεία της Κρήτης!


Ο ιός του πανικού έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στο Ηράκλειο, λόγω της εξελισσόμενης νέας γρίπης. Από χθες στα φαρμακεία του Ηρακλείου αλλά και των γειτονικών νομών σε Ρέθυμνο και Λασίθι έχουν εξαφανιστεί στην κυριολεξία από τα φαρμακευτικά ψυγεία τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, τα οποία δεν προστατεύουν από τον υιό Η1Ν1, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι επιστήμονες. Πάραυτα για ανεξήγητους ίσως λόγους οι πολίτες όσοι πρόλαβαν τα προμηθεύτηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι, να μην μπορούν να το προμηθευτούν. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποτελεί προστατευτικό κλοιό για την εκδήλωση πνευμονίας βαριάς μορφής, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμποδίσει την μετάδοση του ιού της νέας γρίπης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γιάννη Τσικανδυλάκη, εδώ και ημέρες στην κυριολεξία έχει εξαφανιστεί από τα φαρμακεία το συγκεκριμένο εμβόλιο, λόγω της υψηλής ζήτησης από τους πολίτες.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα εμβόλια αυτά, αν και η ζήτηση είναι καθημερινή από τον κόσμο. Κακώς έχει δημιουργηθεί αυτός ο πανικός τις τελευταίες ημέρες, γιατί τώρα δεν υπάρχει κανένα απόθεμα για να καλύψει κάποιες επείγουσες ανάγκες εφόσον παρουσιαστούν, και φυσικά δεν αναφέρομαι στον ιό της νέας γρίπης, τον οποίο το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση. Το λέγαμε αυτό το πράγμα στον κόσμο, ο οποίος όμως δεν μας άκουγε».
Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό, ότι πριν από μερικές ημέρες ο ΣΥΦΑΚ-πρόκειται για τον Συνεταιρισμό των Φαρμακοποιών Ανατολικής Κρήτης και Δωδεκανήσων- λόγω της μεγάλης ζήτησης από τον κόσμο είχε κάνει παραγγελία 500 εμβολίων πνευμονιόκοκου, ωστόσο στάλθηκαν μόλις 250 δόσεις οι οποίες όμως εν ριπή οφθαλμού πωλήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει κανένα απόθεμα στα φαρμακεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών στο Ηράκλειο, ήδη έχει αποσταλεί νέα παραγγελία του εμβολίου, ωστόσο χρονικά υπολογίζεται ότι θα έλθει προς τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
«Είναι λυπηρό αυτό που έχει γίνει γιατί με τον πανικό που έχει δημιουργηθεί για τη νέα γρίπη, δεν ξέρουμε πώς κυκλοφόρησε στον κόσμο ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου προστατεύει από το Η1Ν1, κάτι βεβαίως επαναλαμβάνω δεν ισχύει». Πάντως δεν είναι λίγοι οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί σε τοπικό επίπεδο, που μιλάνε για παιχνίδια εις βάρος των πολιτών στο όνομα του εύκολου και γρήγορου κέρδους από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου στους ενήλικες και στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού ξεκινάει να γίνεται από τα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά ειδικά φέτος λόγω της υψηλής ζήτησης είναι άγνωστο τι θα γίνει από το διάστημα αυτό και μετά και αν οι εισαγόμενες ποσότητες -παρασκευάζεται στο εξωτερικό το εμβόλιο- τελικά καταφέρουν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails