Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Οι Κινέζοι «δημιούργησαν» ποντίκι από βλαστοκύτταρα!


Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν πανίσχυρα βλαστοκύτταρα από δέρμα ποντικιών και τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν γόνιμα, ζωντανά, μικρά ποντίκια.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κύτταρα τύπου iPS, δηλαδή κύτταρα που έχουν επαναπρογραμματιστεί να μοιάζουν και να δρουν σαν εμβρυακά βλαστοκύτταρα. Τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα, τα οποία αφαιρέθηκαν από έμβρυα λίγων ημερών, έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τη μορφή κάθε είδους κυττάρου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφυτεύθηκαν στη μήτρα μιας μητέρας ώστε να δημιουργηθούν νέα ποντικάκια.
"Είμαστε σίγουροι ότι μεγάλο καλό μπορεί να έρθει από την έρευνά μας. Στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατανοηθούν τα αίτια μιας ανθρώπινης αρρώστιας και να βρεθούν οι κατάλληλες θεραπείες", δήλωσε η Φανγί Ζενγκ του Ινστιτούτου Ιατρικής Γενετικής της Σανγκάης. "Δεν θα ήταν ηθικό να χρησιμοποιήσουμε τα κύτταρα iPS για την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Οι ηθικοί φραγμοί είναι σημαντικοί για την επιστήμη. Η έρευνα δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση" τόνισε.
Τα βλαστοκύτταρα είναι τα κυριότερα κύτταρα του σώματος, καθώς δίνουν τη δυνατότητα κίνησης σε όλους τους ιστούς, τα όργανα και το αίμα. Τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα είναι τα πιο ισχυρά βλαστοκύτταρα καθώς έχουν τη δυνατότητα να δίνουν κίνηση σε κάθε είδους ιστό.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails