Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Ενισχύουν τη βάση της Σούδας οι Αμερικανοί..


Σχέδιο ενίσχυσης της Νατοϊκής βάσης στην Σούδα ετοιμάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την πληρέστερη επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την επέκταση των δράσεων στην Αφρική.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” το σχέδιο γίνεται σε γνώση των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, που έχουν δώσει ήδη το πράσινο φως. Σημειώνεται μάλιστα πως το σχέδιο υποστηρίχθηκε τόσο από το αρμόδιο τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα όσο και από τον πρέσβη κ. Ντέιβιντ Σπέκχαρντ.
Το σχέδιο που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί σχετίζεται με την ανάπτυξη και τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών, χωρίς να περιλαμβάνει ωστόσο την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βάσης στην Σούδα, έχουν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πτήσεων, αλλά και ειδικότερα των αεροσκαφών τύπου Ρ – 3, τα οποία χρησιμοποιούνται για αντιτρομοκρατικές περιπολίες.
Το κόστος της συγκεκριμένης αναβάθμισης εκτιμάται από επιτελείς πως θα ανέλθει σε μερικά εκατομμύρια δολάρια. Παρά το γεγονός πως το σχέδιο αναβάθμισης έχει δρομολογηθεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών που επικαλείται η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” είναι ορατό το ενδεχόμενο η αναβάθμιση να σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Ιράν και τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ.
Συμφωνία
Για διμερή χρήση των νέων εγκαταστάσεων, τόσο από τους Αμερικανούς, όσο και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνουν λόγο στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα. Παρά το γεγονός πως οι εργασίες αναβάθμισης δεν έχουν ακόμη αρχίσει, ήδη επισημαίνεται πως οι αιτηθείσες αναβαθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο απλών εξυπηρετήσεων λειτουργικού χαρακτήρα. Τονίζεται παράλληλα πως σύμφωνα με πηγές, οι συγκεκριμένες εργασίες δεν επηρεάζουν τους όρους της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.
Ενδιαφέρον
Η άμεση έναρξη εργασιών αναβάθμισης στην Σούδα, σχετίζεται με μια γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή και ως ένα βαθμό αποτελεί πηγή προβληματισμού.
Υπενθυμίζεται, πως πριν από τρεις μήνες την βάση της Σούδας είναι επισκεφθεί ο αρχηγός της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής, στρατηγός William E. Ward με αφορμή την μεγάλη άσκηση του 6ου Στόλου Phoenix Express, η οποία είχε αρχίσει από την Σούδα και συμμετείχαν σε αυτή 14 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής. Στη Σούδα παράλληλα λειτουργεί πλέον το πρόσφατα ιδρυθέν Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση πληρωμάτων πλοίων του ΝΑΤΟ και συμμαχικών οργανισμών, ενώ αντίστοιχες αναβαθμίσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στο αμιγώς ναυτικό σκέλος της Σούδας, το οποίο στις τελευταίες κρίσεις λειτούργησε και ως προωθημένη βάση τεχνικής εξυπηρέτησης κι επισκευής υποβρυχίων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν μπορούν παρά να δημιουργούν ερωτηματικά, καθώς πέρα από την τήρηση των όρων που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική δημιουργεί προβληματισμό αναφορικά με το εάν έπρεπε συνυπολογιζομένων των εξελίξεων συνολικά η Ελλάδα να δώσει άμεσα την έγκριση της για την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων. Στο πλαίσιο σκεπτικισμού που αναπτύσσεται και ανάμεσα σε στρατιωτικούς κύκλους, έρχεται να προστεθεί η στάση που κρατά η Αμερική και το ΝΑΤΟ το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails