Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

Η Chevron ενδιαφέρεται για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου στην Κύπρο.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ενδιαφέρεται σοβαρά για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Chevron, ενόψει του β' γύρου αδειοδοτήσεων, που αναμένεται να αρχίσει το Φθινόπωρο, πλήρωσε ήδη στην κυπριακή κυβέρνηση περισσότερα από ένα εκ. ευρώ, για την αγορά δισδιάστατων δεδομένων 4.795 χλμ και την Έκθεση Ερμηνείας των ερευνών. Προηγήθηκε η συμφωνία της Κυπριακής κυβέρνησης με την επίσης αμερικανική Noble Energy.
Ο κ. Κασίνης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι οι ενέργειές της είναι σεβαστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες.
Το ΔΗΚΟ εξάλλου, καταδίκασε έντονα το διάταγμα της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο εξουσιοδοτεί την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου να πραγματοποιήσει έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μέσα σε ένα από τα κυπριακά θαλάσσια τεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, δήλωσε ότι πρέπει να καταγγελθούν άμεσα οι τουρκικές προθέσεις για διενέργεια ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Κύπρου και Ελλάδας.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails