Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009

110.402 παλιά κλιματιστικά στην «χωματερή».


Ξεπούλησε... το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση αντικατάστασης των παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών με σύγχρονες νέες συσκευές.
Ετσι επειδή υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου αντί για το τέλος του χρόνου. Με το «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό» αντικαταστάθηκαν 110.402 παλιές συσκευές ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 45.000.
«Η συγκεκριμένη δράση», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ακόμα και των ίδιων των φορέων της αγοράς».
Η δράση
Η δράση, η οποία ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου, λήγει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς ξεπεράστηκε κατά πολύ ο αρχικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης, ο οποίος, ύστερα από συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς, ορίστηκε στα 15 εκ. ευρώ και προσεγγίζει, λόγω της αυξημένης ζήτησης, τα 40 εκ ευρώ. Ηδη, στις 29 Ιουλίου το σύνολο της επιδότησης ξεπέρασε τα 36,5 εκ. ευρώ.
Επίσης δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί, αφού το δημοσιονομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κατανομή των πόρων ανά πεδίο παρέμβασης και ανά περιφέρεια και παράλληλα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, οι οποίοι έχουν υπερκαλυφθεί. Ακόμη από το πρόγραμμα υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Στοιχεία
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία η ενεργειακή εξοικονόμηση μπορεί να είναι 41,6 γιγαβατώρες/έτος, όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος. Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 μπορεί να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό σχεδιασμό τη μείωση κατά 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.
Ο μέσος όρος των πωλήσεων στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχει μειωθεί, εν τω μεταξύ, σημαντικά, φτάνοντας στο τέλος Ιουλίου περίπου τις 1.500 πωλήσεις την ημέρα, ενώ τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν κατά μέσο όρο περίπου 4.000 πωλήσεις, πράγμα που δείχνει ότι καλύφθηκε ήδη ένα σημαντικό τμήμα της ζήτησης.
Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails