Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

450.000 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για τον θάνατο ενός 10 χρονου από ιατρικό λάθος..


Του Θάνου Περβολαράκη
Το ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε το πολυμελές πρωτοδικείο Ηρακλείου ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στους γονείς του αδικοχαμένου 10χρονου Μανόλη Μαρκάκη, που πέθανε στη διάρκεια εγχείρησης αφαίρεσης αμυγδαλών
Η απόφαση αυτή αφορά στην εξέλιξη του αστικού δικαστηρίου, καθώς το ποινικό δικαστήριο δεν έχει γίνει λόγω των συνεχών αναβολών. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη δικαίωση της οικογένειας σε αστικό τουλάχιστον επίπεδο μετά τα θάνατο του παιδιού τους πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο Μανόλης Μαρκάκης, μπήκε στην ιδιωτική κλινική για μια επέμβαση ρουτίνας και λίγες ώρες μετά, άφηνε την τελευταία του πνοή, από εγκεφαλική ανοξία.
Το τραγικό περιστατικό , σημειώθηκε πριν τέσσερα χρόνια και προκάλεσε αξεπέραστο πόνο στην οικογένεια του. Ο 10χρονος, ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας και οι γονείς του, δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν το σοκ της απώλειας του. Είναι ενδεικτικό ότι πριν αρκετό καιρό, ο πατέρας του, έπαθε έμφραγμα την παραμονή της δίκης των γιατρών και έτσι το δικαστήριο δεν έγινε.
Το αγόρι, είχε ατροφικές αμυγδαλές που τον ενοχλούσαν όταν κρυολογούσε και του προκαλούσαν ροχαλητό. Έτσι οι γονείς του, αποφάσισαν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και μάλιστα προτίμησαν «για καλύτερα» μια ιδιωτική κλινική όπου εργαζόταν και ένας συγγενής τους γιατρός ο οποίος θα μετείχε στο χειρουργείο.
Δύο ώρες μετά την εισαγωγή του στο χειρουργείο, στις 5 Σεπτεμβρίου 2005, ο γιατρός ενημέρωσε τους γονείς που αγωνιούσαν ότι «υπήρχε κάποιο πρόβλημα» και ότι θα γινόταν εξαγωγή μόνο της μιας αμυγδαλής. Μετά από αρκετή ώρα, το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ, όπου πέθανε το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 10χρονος κατά την αφαίρεση της μιας αμυγδαλής, εμφάνισε βραδυκαρδία και ανακοπή. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με παροχή ενδοφλέβιας ατροπίνης και μαλάξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να επανέλθουν ο σφυγμός και η καρδιαναπνευστική λειτουργία. Όμως –σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο-οι δύο γιατροί, έπρεπε να συνεχίσουν να παρέχουν στο αγόρι οξυγόνο για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού οιδήματος , να του κάνουν τραχειοτομή και να το μεταφέρουν άμεσα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αντιθέτως, έγινε προσπάθεια αφύπνισης και αποσωλήνωσης του 10χρονου με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η κατάσταση του.
Οι δύο γιατροί στη διάρκεια της ανάκρισης, επέρριψαν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails