Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

54 φωτιές σε μία μέρα!


Πάνω από 54 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα (Πέμπτη) σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα του φετινού καλοκαιριού, όσον αφορά στην εκδήλωση πυρκαγιών, οι οποίες ευνοήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13:20 νότια της περιοχής Μαγούλας και του ΤΙΤΑΝ, στη Δ. Αττική, καίγοντας αρχικά χαμηλή βλάστηση σε δασική έκταση. Η φωτιά εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Πολλές οι διάσπαρτες εστίες. Το ένα μέτωπο κατευθύνθηκε προς την κεντρική Μαγούλα, απειλώντας την περιοχή. Η πυρκαγιά πέρασε στη βιομηχανική ζώη και έχει κάψει αποθήκες, ενώ στην περιοχή ακούστηκαν εκρήξεις. Οι επιχειρήσεις εκκενώθηκαν. Την εξάπλωση της πυρκαγιάς ευνόησαν οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν μετά το απόγευμα. Πλέον, το ένα μέτωπο κατευθύνεται προς τα παλιά καμένα της Πάρνηθας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν σημαντικές πυροσβεστικές δυνάμεις με 6 ελικόπτερα, 25 πυροσβεστικά οχήματα, 70 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων και 8 υδροφόρες.
Λόγω του καπνού και των θερμών αερίων στις περιοχές της πυρκαγιάς στην περιοχή Μαγούλας - Δερβενοχωρίων σημειώθηκαν περιορισμένης διάρκειας και έκτασης διακοπές ρεύματος σε ορισμένες βιομηχανίες, καθώς και βυθίσεις τάσεως στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «στις 13.05 σήμερα, 20 Αυγούστου 2009, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Μαγούλας - Δερβενοχωρίων ετέθησαν εκτός τάσης και τα δύο κυκλώματα της γραμμής 400 kV Κουμουνδούρου - Δίστομο καθώς και οι γραμμές των 150 kV Κουμουνδούρου - Δίστομο, Ρουφ - Σχηματάρι και Ασπροπύργου - Κορίνθου. Οι καπνοί και τα θερμά αέρια από την πυρκαγιά αυτή προκάλεσαν ιονισμό και διαπήδηση των μονωτήρων των γραμμών με αποτέλεσμα ο μηχανισμός προστασίας αυτών να τις θέτει εκτός λειτουργίας. Η λειτουργία των γραμμών αποκαταστάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα πλην όμως τα ίδια φαινόμενα επαναλήφθηκαν αρκετές φορές μέχρι τώρα (ώρα 19.30) και η εξέλιξη της πυρκαγιάς παρακολουθείται συνεχώς».
Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαργιές της Ζακύνθου. Τη φωτιά επιχειρούν να αντιμετωπίσουν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 20 άντρες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Χιονάτα της Κεφαλονιάς, στις 13:15. Στην περιοχή επιχειρούν 8 πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων, 1 υδροφόρα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην περιοχή της Αγίας Σκέπης, στη Λίμνη του Μαραθώνα. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 15 οχήματα και 45 πυροσβέστες, 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13:20, σε αγροτοδασική έκταση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε μία παραθεριστική κατοικία, όμως αυτήν τη στιγμή δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 11 πυροσβεστικά οχήματα με 33 άντρες, πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων, 2 υδροφόρα και 3 αεροσκάφη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21:00 σε δασική έκταση στην περιοχή Μαριές, στη Ζάκυνθο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες.
Φωτιά ξέσπασε και στον Κότσικα Θεσπρωτίας, η οποία είναι υπό έλεγχο. Εξάλλου, φωτιά ξέσπασε στις 13:40 και βρίσκεται σε εξέλιξη, σε δασική έκταση, στην περιοχή Παλαιοχωρίου Θεσπρωτίας. Στην περιοχή επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 6 οχήματα με 14 πυροσβέστες και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή των Αντιφιλίππων, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, ξέσπασε στις 18:00. Η πυρκαγιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 7 οχήματα με 20 πυροσβέστες. Φωτιά ξέσπασε και στη Μύρινα της Λήμνου, ανάμεσα στα χωριά Θάνος και Πλατύ. Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο Δρέπανο Αχαΐας.
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails