Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

72,5% επιτυχία της Κρήτης στις Πανελλήνιες


Σε υψηλό επίπεδο κυμάνθηκε και φέτος το ποσοστό της επιτυχίας των υποψηφίων του Ηρακλείου, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ από τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, καθώς και τα ΤΕΕ του νομού, πολλοί από τους οποίους κατόρθωσαν να πετύχουν και πρωτιές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου 2.646 υποψήφιοι κατέθεσαν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Από αυτούς οι 1.912 είναι οι επιτυχόντες που εισάγονται σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτούς οι 1.491 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, οι 157 από την Τεχνολογική Εκπαίδευση και οι 264 είναι απόφοιτοι παρελθόντων ετών, που εισάγονται με τη ρύθμιση του 10%. Το ποσοστό της επιτυχίας άγγιξε φέτος το 72,5%.
Ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων πέρυσι ήταν 1.798, ενώ το ποσοστό της επιτυχίας πέρυσι ήταν 77,05%.
Για μία ακόμη χρονιά, τα κορίτσια είχαν καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια, αφού οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου από τα σχολεία του νομού Ηρακλείου, που εισάγονται σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 1.106 και τα αγόρια 806.
Μεγάλη επίσης, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, ήταν και η προτίμηση που έδειξαν οι υποψήφιοι στις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, αφού από τους 1.912 υποψηφίους, οι 1.032 εισάγονται στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.
Ενδεικτικό της επιτυχίας που σημειώθηκε φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις σε τοπικό επίπεδο, ήταν ότι και στα 36 σχολεία του νομού Ηρακλείου σημειώθηκαν επιτυχίες, αφού ακόμη και τα μικρότερα Λύκεια είχαν έστω και έναν επιτυχόντα.
Πολύ καλά πήγαν και φέτος τα μεγάλα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου, όπως το 2ο με 152, το 3ο Γενικό Λύκειο με 145 επιτυχόντες, το 1ο με 111, το 4ο 87, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκαν το Πειραματικό Λύκειο και το 11ο με 97, όπως επίσης το 8ο Λύκειο με 120,το Λύκειο Αλικαρνασσού και το Λύκειο Γαζίου.
Υπερτερεί το «αδύναμο» φύλο
Για άλλη μια χρονιά απεδείχθη ότι τα κορίτσια διαβάζουν περισσότερο από τα αγόρια, ή τουλάχιστον ότι θέλουν να σπουδάσουν σε κάποιο ΑΕΙ της χώρας. Από τα 1.106 λοιπόν κορίτσια, τα 153 είναι απόφοιτοι περασμένων ετών, ενώ 72 κορίτσια εισήχθησαν από την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Από την περιφέρεια του Ηρακλείου, 287 κορίτσια σημείωσαν επιτυχία, ενώ τα 594 ήταν από τα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου. Από την άλλη μεριά, από τα 806 αγόρια, τα 111 ήταν απόφοιτοι περασμένων ετών, ενώ τα 85 από την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Από την περιφέρεια εισήχθησαν 176 ενώ από την πόλη του Ηρακλείου 434.
Δυναμικά… και η περιφέρεια
Δεν ήταν όμως μόνο τα σχολεία του Ηρακλείου, από τα οποία οι μαθητές τους σημείωσαν επιτυχίες. Σημαντικές και πολλές επιτυχίες σημειώθηκαν και στα σχολεία της περιφέρειας της πόλης του Ηρακλείου. Αναλυτικότερα, 540 ήταν οι επιτυχόντες από την περιφέρεια (με το 10%: 77 και με το 90%: 463), ενώ από τα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου ο αριθμός των εισαχθέντων φτάνει τους 1.372 (Από το 10%: 187, από το 90%: 1.028 και από την Τεχνολογική Εκπαίδευση: 157).
Στη Νοσηλευτική με ένα… μωρό στην αγκαλιά
Μία νεαρή κοπέλα κατάφερε να κάνει και τα δυο όνειρά της πραγματικότητα, με πολύ κόπο όμως και θέληση. Πρόκειται για την Ζαχαρένια Μπλεδάκη, η οποία κατάφερε να γίνει μητέρα πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και να αποκτήσει ένα υπέροχο αγοράκι. Όταν μάλιστα, ήταν έγκυος στο 18 μηνών τώρα παιδί της, αποφάσισε ότι ήθελε να συνεχίσει το σχολείο, το οποίο δυστυχώς είχε αφήσει στην εφηβεία της. Έτσι γράφτηκε στο Εσπερινό Λύκειο και με τη μεγάλη βοήθεια της οικογένειάς της και των καθηγητών της κατάφερε να βγάλει το Λύκειο. Η γέννηση όμως του παιδιού της, δεν της επέτρεψε να δώσει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2008, οπότε και έδωσε φέτος. Κατάφερε να μπει στην πρώτη επιλογή της, η οποία είναι το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης.
«Γράφτηκα στο Λύκειο γιατί είχα μετανιώσει που το είχα αφήσει. Όμως ήθελα να γίνω και μητέρα και πραγματικά δεν το μετάνιωσα που τα συνδύασα και τα δύο. Φυσικά, ήταν πάρα πολύ δύσκολα, αλλά κατάφερα να εκπληρώσω και τα δυο όνειρα της ζωής μου», επισήμανε η ίδια στην «Τ».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η κ. Μπλεδάκη παράλληλα με τις σπουδές της και τη φροντίδα του μωρού της, θα εργάζεται ταυτόχρονα! «Θέλω πάρα πολύ να συνεχίσω τη δουλειά και να αρχίσω τις σπουδές μου, αλλά αυτό δεν θα με εμποδίσει σε τίποτα να γίνω καλή μάνα», κατέληξε η ίδια.
Πηγή:digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails