Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009

Εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας για την νέα γρίπη..


Μαζικός εμβολιασμός: αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη χώρα μας υπάρχει και τέταρτο σοβαρό κρούσμα, το οποίο ωστόσο αργά το μεσημέρι πήρε εξιτήριο!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμβόλια θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει τα περίπου 10 εκατομμύρια. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει μόνον όταν δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Πάντως, όπως προβλέπει το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι γιατροί (των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και οι ιδιώτες) πρώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση στην υπόλοιπη χώρα.
Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα σενάρια αντιμετώπισης που έχουν σχεδιαστεί, ενδέχεται να κληθούν για να καλυφθούν οι εφημερίες ακόμη και φοιτητές των ιατρικών και των νοσηλευτικών σχολών, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές αλλά και εθελοντές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σε ό,τι αφορά στις ερμητικά κλειστές ΜΕΘ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, οι αρμόδιο φορείς σχεδιάζουν την ανανέωση των συμβάσεων μερίδας νοσηλευτών με σκοπό να ανοίξουν 100 επιπλέον κρεβάτια για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες, εν όψει έξαρσης των κρουσμάτων.
Εάν πάλι, «φρακάρουν» οι θάλαμοι νοσηλείας, τότε όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης θα χρησιμοποιηθούν κρεβάτια στρατιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, ενώ στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν ακόμη και ξενοδοχεία σε θεραπευτήρια.
Το εξιτήριο
Το 4ο σοβαρό κρούσμα που καταγράφτηκε στη χώρα μας, νοσηλευόταν από τις αρχές της εβδομάδας στο «Λαϊκό» νοσοκομείο και διεκομίσθη με νεφρική ανεπάρκεια, νόσος που προκλήθηκε από άσχετες με την νέα γρίπη αιτίες.
Όμως, κατά την εισαγωγή του 22χρονου και εξ’ αιτίας συμπτωμάτων που μαρτυρούσαν πως πιθανόν να έχει προσβληθεί από τον νέο ιό Α Η1Ν1, οι γιατροί θεώρησαν σκόπιμο να τον υποβάλλουν σε εξετάσεις, όπου και επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί.
Χτες ωστόσο, έλαβε εξιτήριο καθώς η κατάσταση της υγείας του σταθεροποιήθηκε, ενώ τα συμπτώματα της νέας γρίπης ήταν ήπια γεγονός που έκανε τους θεράποντες ιατρούς του να κρίνουν πως είναι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για πιθανή σοβαρή επιπλοκή.
Σημειώνεται, πως κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και για τους δύο άντρες που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο, Κρήτης ενώ ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει μέρα με την ημέρα η 16χρονη βρετανίδα που νοσηλεύεται στο Παίδων «Πεντέλης».
Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί το ντόμινο κρουσμάτων σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Όπως έγινε γνωστό χτες, δύο γιατροί του νοσοκομείου της Ρόδου έχουν από χτές αναρρωτική άδεια και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στο νοσοκομείο πάλι του Ρεθύμνου, μολύνθηκαν από τον νέο ιό δύο γιατροί και ένας νοσηλευτής, ενώ και στο νοσοκομείο της Κω σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής με νέα γρίπη.
Πηγή:madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails