Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Θριαμβευτική επικράτηση των Δημοκρατικών στην Ιαπωνία


Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, το οποίο αντλεί την πλειονότητα των ψηφοφόρων του από το μεσαίο χώρο κατήγαγε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, βάζοντας τέλος σε μία περίοδο διακυβέρνησης 54 ετών από τους συντηρητικούς στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια πιο κοινωνική πολιτική και κέρδισε όπως όλα δείχνουν την εμπιστοσύνη των Ιαπώνων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης έπειτα από τη λήξη της ψηφοφορίας στις 20:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν τουλάχιστον 298 έδρες, επί συνόλου 480, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αντίθετα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP - δεξιά) του πρωθυπουργού Τάρο Άσο συγκεντρώνει από 84 έως 131 έδρες. Με αυτό το δεδομένο, η ήττα των Φιλελευθέρων είναι συντριπτική.
Ήδη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα ξεκίνησε συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. "Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο λαό για την υποστήριξή του", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. "Αν συσταθεί μία κυβέρνηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, επιθυμώ να σχηματίσω συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Νέο Κόμμα. Το είχα πει προηγουμένως και δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης", τόνισε ο Χατογιάμα.
Εν τω μεταξύ, στο αντίπαλο στρατόπεδο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), που υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη, μετά και την ανακοίνωση του ηγέτη του κόμματος, Τάρο Άσο, ότι θα παραιτηθεί.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails