Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

Φωτιές σε ολη την Κρήτη


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο δήμο Βιάννου στην περιοχή Μπαρούτσι, μεταξύ των χωριών Δεμάτου και Καστρίου.
Λίγη ώρα αργότερα άλλη μια φωτιά ξέσπασε στο χωριό Βενεράτο του δήμου Παλλιανής. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η ώρα που ξέσπασαν οι πύρινες εστίες, καθώς είχε δύσει ο ήλιος οπότε η ρίψη από αέρα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι εστίες εκδηλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές. Αυτό κάνει τις αρχές να θεωρούν ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια. Αυτό που όλοι παρακαλούν είναι η φωτιά να μην επεκταθεί.
Οι δυνάμεις που έχουν σταλεί στη Βιάννο από την Πυροσβεστική στα συγκεκριμένα σημεία είναι οχτώ οχήματα, δεκαοχτώ άνδρες και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων. Στο Βενεράτο από την άλλη, η οποία είναι σαφώς μικρότερη περιοχή, έχουν σταλεί δύο οχήματα με τέσσερις άντρες και μια ομάδα πεζοπόρων.
Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της «Τ», ενημερωνόμασταν ότι δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο καμία από τις δύο εστίες, ούτε στη Βιάννο ούτε στο Βενεράτο, ωστόσο από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής μας ενημέρωσαν ότι δεν απειλείται κανένα σπίτι, και ότι οι φωτιές μαίνονται περιμετρικά. Ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής κ. Κατσούλας δήλωσε ότι «οι πυρκαγιές αυτές μας ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί εκδηλώθηκαν σε πάρα πολύ δύσβατες περιοχές σε βοσκοτόπους, εκδηλώνονται επικίνδυνες ώρες και με πολύ ισχυρούς ανέμους και γι' αυτό ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνειρμούς ότι ίσως πρόκειται και για εμπρησμό».
Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Βιάννου κ. Μανόλη Κλαδάκη μας είπε ότι «η φωτιά που μαίνεται είναι πολύ μεγάλη. Στη μάχη έχουν ριχτεί από την πρώτη στιγμή πυροσβεστικά οχήματα, ωστόσο ποτέ δεν είναι αρκετά για μια τέτοια φωτιά». Μάλιστα ανέφερε ότι κινδυνεύει και οικία.

Μεγάλη καταστροφή προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή του Βυζαρίου στο Δήμο Κουρητών και αποτέφρωσε στο πέρασμά της 100 στρέμματα γεωργικής έκτασης και 1000 στρέμματα χορτολιβαδικής, θέτοντας σε επιφυλακή το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των υπηρεσιών του νομού Ρεθύμνου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9 το βράδυ της Δευτέρας και άμεσα ειδοποιήθηκε η Π.Υ. Ρεθύμνου. 10 οχήματα και 22 πυροσβέστες μετέβησαν στο σημείο, ενώ κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και πυροσβεστικά από τις Βρύσσες και τα υδροφόρα οχήματα της Νομαρχίας και των δήμων της περιοχής. Επίσης, στην περιοχή μετέβη και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο.
Οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσχέραιναν πολύ το έργο της πυρόσβεσης και δόθηκε μάχη με τις φλόγες, προκειμένου η πυρκαγιά να μην επεκταθεί σε κατοικημένη περιοχή. Οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα και ενώ οι φλόγες συνεχώς μεγάλωναν και ο αέρας τις "οδηγούσε" προς το Βυζάρι, το Φουρφουρά, τον 'Αγιο Ιωάννη και το Πετροχώρι. Τελικά, οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών έφεραν αποτέλεσμα γύρω στις 4 τα ξημερώματα, οπότε και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά για να κατασβεστεί πλήρως χθες το μεσημέρι.
Φωτιά στην περιοχή Πισσίδες, στον 'Αγιο Νικόλαο Κρήτης έκαψε χορτολιβαδική και γεωργική έκταση.
Επί τόπου έσπευσαν 13 άνδρες με έξι οχήματα και ένα ελικόπτερο.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails