Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009

Έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό…


…εκτοξεύθηκε στο 7,5% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2009!
Εκτροχιασμό του ελλείμματος καταγράφουν τα στοιχεία του τακτικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2009, τα οποία ανακοινώθηκαν επίσημα σήμερα Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα αγγίζει τα 18,6 δις ευρώ και ανέρχεται στο 7,5% του ΑΕΠ.
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου είναι μάλλον ανέφικτη ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει για το 2010 να πέσει στο 3%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 15%.
Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 22,19 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν για την ίδια περίοδο τα 34,18 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα, για τους πρώτους έξι μήνες, διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αναθεωρημένος στόχος ήταν στα 12,7 δισ. ευρώ.
Με τα τωρινά στοιχεία, φαίνεται ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 5,1% επί του ΑΕΠ για το 2009.
Το υπουργείο Οικονομίας αποδίδει την υστέρηση αυτή στη διεθνή οικονομική κρίση και τη μείωση της συνολικής ζήτησης.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης.
Τα έσοδα, προσθέτει η ανακοίνωση, αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο λόγω των εισπράξεων του ΕΤΑΚ για το τρέχον και το προηγούμενο έτος, της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, του ειδικού φόρου σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τέλη κινητής τηλεφωνίας, βενζίνης, τυχερών παιγνίων, την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails