Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας


Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο για «ιμπεριαλιστικά συμπλέγματα», την επομένη της βίαιης λεκτικής επίθεσης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ που καταλόγισε αντιρωσική στάση στο Κίεβο.
«Δυστυχώς, η νέα ρωσική ηγεσία μεταβάλλεται σε όμηρο των παλιών ιμπεριαλιστικών συμπλεγμάτων που την ωθούν στην καλλιέργεια της εικόνας του εξωτερικού εχθρού και στην αντικατάσταση του ισότιμου διαλόγου με μια ρητορική υποθέσεων και απειλών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ουκρανική προεδρία.
«Ο επιθετικός τόνος των δηλώσεων του Ρώσου ηγέτη δεν αφορά μόνο τον Βίκτορ Αντρέγεβιτς Γιούσενκο και την πολιτική του, αλλά ολόκληρο το κράτος και τη χώρα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τη διευθύντρια των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Βέρα Ουλιασένκο.
Η Ρωσία εισήλθε στην ουκρανική προεκλογική εκστρατεία κηρύσσοντας «ψυχρό πόλεμο» στον απερχόμενο πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο, εκτιμά σήμερα ο ρωσικός τύπος.
«Ο Γιούσενκο δεν είναι πλέον πρόεδρος για τον Μεντβέντεφ», είναι ο τίτλος της Kommersant.
«Η Μόσχα εισήλθε στην προεκλογική εκστρατεία των ουκρανικών προεδρικών εκλογών», της 17ης Ιανουαρίου, «και υπέδειξε σαφώς ποιός πρέπει να είναι ο ηττημένος αυτής της εκστρατείας», γράφει η εφημερίδα.
Κατηγορώντας την ουκρανική ηγεσία για πώληση όπλων στη Γεωργία, για την επιθυμία ένταξης στο ΝΑΤΟ και για τη διενέργεια ανεξάρτητων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες την αναβολή επ' αόριστον της αποστολής Ρώσου πρεσβευτή στο Κίεβο.
«Η έννοια του μηνύματος είναι: ''Δεν παίζουμε πλέον με τον Γιούσενκο και περιμένουμε τον διάδοχό του''», γράφει στο κύριο άρθρο της η Vedomosti, ενώ για τη Moskovski Komsomolets «Ο Μεντβέντεφ κήρυξε ψυχρό πόλεμο στην Ουκρανία».
«Για τους απλούς πολίτες στις δύο χώρες, η κατάσταση αγγίζει τον παραλογισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές», γράφει η Nezavissimaia Gazeta.
«Το Κρεμλίνο δεν εξέφρασε ποτέ με τόσο επικεντρωμένο και σαφή τρόπο τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ουκρανία», αναφέρει η Vremia Novostei.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails