Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Άρχισαν τα «τεχνάσματα» για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι..


Του Κώστα Μπογδανίδη
Πώς είναι δυνατόν μια τεράστια έκταση στην περιοχή του Καστελίου να είναι μόνο ‘γεωργική’ την στιγμή που έχει υδροβιότοπους και πλούσια χλωρίδα και πανίδα; Με αυτή τη βασική απορία κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους στο Δασαρχείο η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και μέλη της Πρωτοβουλιας για την διασωση, προβολη και αειφορο αναπτυξη της Πεδιαδας που αντιδρούν στην κατασκευή του αεροδρομίου.
Η Δασική υπηρεσία χαρακτήρισε ‘γεωργική’ όλη αυτή την περιοχή προφανώς για να διευκολυνθεί το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η Οικολογικη Παρεμβαση Ηρακλειου κατεθεσε στο δασαρχειο τις αντιρρησεις για την πραξη χαρακτηρισμου και το θέμα ‘ανέβηκε’ στο επίσημο μπλογκ της Πρωτοβουλιας για την διασωση, προβολη και αειφορο αναπτυξη της Πεδιαδας.
Οι αντιρρήσεις εστιάζονται στα εξής σημεία:
-"χαρακτηρίζεται ως «γεωργική», έκταση 31.200 τ.μ. ευρισκόμενη στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Καστελλίου, στην περιφέρεια των Δήμων Καστελλίου, Θραψανού και Αρκαλοχωρίου, της οποίας τυγχάνουμε μόνιμοι κάτοικοι και εργαζόμενοι.
Ωστόσο, η παραπάνω πράξη χαρακτηρισμού πρέπει να ακυρωθεί ως αόριστη, καθώς παραλείπονται να αναφερθούν τα κατά νόμο απαραίτητα στοιχεία αυλης."...
-..."ο καθένας διαπιστώνει πώς δεν υπάρχει σαφή περιγραφή της έκτασης που χαρακτηρίζεται ως «γεωργική», αλλά αντιθέτως παντελώς ελλιπή έκθεση των στοιχείων που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως «γεωργική». "...
-..."στον ορθοφωτοχάρτη συμπεριλαμβάνεται και χαρακτηρίζεται λανθασμένα και ως «γεωργική» περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλου και οικολογικής σημασίας και ειδικότερα ο υδροβιότοπος που βρίσκεται στην θέση Κυπεράς, ο οποίος είναι εποχικός υδροβιότοπος, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων νότια-νοτιοδυτικά του οικισμού Ευαγγελισμού Δήμου Καστελλίου. ...πρόκειται για φυσικό υδρότοπο, στον οποίο διαπιστώνει κανείς και την παρουσία πανίδας, όπως αγριόπαπιες και πολλά αποδημητικά πουλιά, ανάλογα με την εποχή, περιμετρικά δε, τούτου εμφανίζεται βλάστηση υδροβιότοπου, όπως π.χ καλάμια. "...
Δεν ειναι δυνατον μια μεγαλη περιοχη 32000 στρεμματων να χαρακτηριζετα συλληβδην γεωργικη για τις αναγκες των αυτων που θελουν την κατασκευη του αεροδρομιου, χωρις επιστημονικη τεκμηριωση, επισημαίνουν.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails