Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009

Είμαστε όλοι... εξωγήινοι..


Καταγωγή από το... Διάστημα έχουν όλα τα έμβια όντα του πλανήτη μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες της NASA, μετά την ανακάλυψη ενός αμινοξέος σε υλικό που έχει συλλεχθεί από κομήτη! Την εξέταση του δείγματος που συνέλεξε το σκάφος Stardust της NASA από την ουρά του κομήτη Βιλντ-2 έκανε η ομάδα του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, στο δείγμα περιέχονταν απειροελάχιστη ποσότητα γλυκίνης, εξωγήινης προελεύσεως και σχηματισμού, αλλά και κάποιες άλλες οργανικές ενώσεις που ονομάζονται αμίνες!
Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται αμινοξέα σε υλικό από κομήτη (παλαιότερα έχουν βρεθεί σε υπολείμματα μετεωριτών, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι μπορεί να κυκλοφορούν αδέσμευτα στο διαστρικό χώρο) και είναι επίσης η πρώτη φορά που ταυτοποιείται ότι ένα αμινοξύ είναι εξωγήινης προέλευσης.
Εξακρίβωση
Η διαδικασία εξακρίβωσης της προέλευσης του αμινοξέος διήρκεσε 3 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, το δείγμα είχε συλλεχθεί από το Stardust το 2004 και έφτασε στη Γη το 2006. Εκτοτε οι επιστήμονες της NASA εξέταζαν το δείγμα και παρότι είχαν εντοπίσει τη μικροποσότητα γλυκίνης εξαρχής, τους πήρε τρία ολόκληρα χρόνια για να επιβεβαιώσουν την... καταγωγή της. Το στοιχείο που αποδεικνύει ότι η εν λόγω γλυκίνη είναι εξωγήινης προέλευσης είναι ότι είναι πολύ πιο πλούσια σε ισότοπα του άνθρακα και συγκεκριμένα έχει σαφέστατα μεγαλύτερη συγκέντρωση σε άνθρακα-13 από τη γήινη «ξαδέρφη» της.
Η ανακάλυψη αμινοξέων που έχουν δημιουργηθεί στο Διάστημα και ο εντοπισμός τους σε κομήτη ενισχύουν τη θεωρία για την προέλευση και την ανάπτυξη της ζωής στη Γη, σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης μας ζωντάνεψε από την τυχαία πρόσκρουση μετεωριτών ή και κομητών στην επιφάνειά του.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Τζέιμι Ελσίλα του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA: «Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν στη Γη όταν εμφανίστηκε η ζωή. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς άρχισε, αλλά η συγκεκριμένη ανακάλυψη προστίθεται στη συλλογή στοιχείων για το θέμα αυτό».
Μάλιστα, όπως ανέφερε η επιστήμονας, ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα ήταν να εξεταστούν δείγματα όχι από την ουρά, αλλά από τον «πυρήνα» κάποιου κομήτη, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν πιο πολύπλοκες οργανικές ενώσεις.
Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails