Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Φαλίρισαν 223 επιχειρήσεις στο νομό Ηρακλείου το 2009


Συνεχίζουν να ασφυκτιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νομό Ηρακλείου, παρά τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας που έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ν. Ηρακλείου το πρώτο οκτάμηνο του 2009 οι «μικροί» της αγοράς στο νομό βρέθηκαν στην καταιγίδα της κρίσης ανυπεράσπιστοι, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στην αγορά ειδικά στην πόλη να πέφτουν σωρηδόν. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Μανόλης Σφυρής, από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη του Αυγούστου τράβηξαν οριστικά ρολά 223 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, καθώς δεν κατάφεραν να αντέξουν στη λαίλαπα της κρίσης.
«Δυστυχώς ήταν κάτι που περιμέναμε λόγω των συνεπειών της κρίσης και ένα παραπάνω από την απραξία της Κυβέρνησης όσο αφορά στην αντιμετώπισή της, ευρύτερα στην διαχείρισή της. Τα 223 λουκέτα στην νομό είχαν όμως σοβαρές συνέπειες και στο επίπεδο της απασχόλησης αφού χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε εργατικό προσωπικό» υπογραμμίζει ο κ. Σφυρής.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τους τελευταίους μήνες δύο στις τρεις επιχειρήσεις πραγματοποιούν συναλλαγές αποκλειστικά και μόνο μέσω επιταγών.
«Από αυτές τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών, υπολογίζουμε ότι περίπου οι μισές καλύπτουν με επιταγές πάνω από το 50% των συναλλαγών τους. Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι γνωστό στην αγορά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κόβονται μόνο επιταγές, με αποτέλεσμα πολύ φοβάμαι όταν έρθει ο ώρα για να καλυφθούν αυτό θα είναι αδύνατο. Τα μεγάλα «κανόνια» στην αγορά θα αρχίσουν να ακούγονται μετά τον Οκτώβριο μήνα, και για αυτό πιστεύομε ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία σε ένα μήνα από τώρα, θα πρέπει άμεσα να πιέσει για το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για εύλογο χρονικό διάστημα απέναντι στις τράπεζες, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα και για αυτό προειδοποιούμε σχετικά από τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σφυρής.
Ένα άλλο στοιχείο που υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ είναι ότι πάνω από το 50% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 2 ως 5 μήνες, ενώ για το 30% των επιχειρήσεων η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από 6 μήνες και άνω.
«Αυτή είναι η δυσάρεστη εικόνα της αγοράς, και την περιμέναμε δεν μας αιφνιδιάζει σε καμία περίπτωση, αλλά όλους αυτούς τους μήνες που προειδοποιούσαμε κανείς δεν μας έδινε σημασία».
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails