Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μπακλαβά 30 μέτρων έφτιαξαν στον Ζαρό!


Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Μία θέση στο βιβλίο Γκίνες επιδιώκει τώρα το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού μετά την κατασκευή του μεγαλύτερου μπακλαβά στον κόσμο, μήκους άνω των 30 μέτρων. Κάτοικοι του Ζαρού μαζί με έμπειρους ζαχαροπλάστες κατασκεύασαν το μπακλαβά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το Σάββατο δίπλα στην πανέμορφη λίμνη Ζαρού. «Επιλέξαμε τον μπακλαβά επειδή είναι ένα μινωικό γλυκό, το λεγόμενο γάστριν. Έχουμε ήδη καταθέσει αίτηση για την εγγραφή μας στο βιβλίο Γκίνες» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Ζαρού Γ. Δαμιανάκης.
Την εκδήλωση υποστήριξε η δημοτική Αρχή Ζαρού, ενώ συμμετείχαν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και ο πολιτιστικός σύλλογος.
Όπως είπε στην «Π» ο δήμαρχος Γ. Ζαχαριουδάκης στόχος αυτός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και η προβολή της περιοχής.
Αρκετά ευρηματικοί οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν ήδη κατασκευάσει ένα ταψί μήκους πάνω από 30 μέτρα! Επίσης κατασκεύασαν και το αντίστοιχο καπάκι.
Το γλυκό δεν μπήκε σε φούρνο, αλλά σε αυτοσχέδια παρασκιά: Είχαν κτίσει μπλόκους με τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο, στην κοιλότητα του οποίου τοποθέτησαν αναμμένα κάρβουνα.
Από νωρίς το πρωί οι ζαχαροπλάστες και οι κάτοικοι του Ζαρού κατασκεύαζαν με μεγάλη προσοχή το θαυμάσιο γλύκισμα. Στο χώρο της λίμνης του Ζαρού είχαν μάλιστα συγκεντρωθεί πολλοί Έλληνες και ξένοι, που ήθελαν να δουν από κοντά τη διαδικασία, την οποία διαρκώς αποθανάτιζαν με τις φωτογραφικές μηχανές τους.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails