Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Φονικό τσουνάμι από σεισμό 8,3 Ρίχτερ στον Ειρηνικό


Δεκάδες νεκροί, πολλοί περισσότεροι τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές έχει προκαλέσει το φονικό τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των νησιών Σαμόα μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 8,3 Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή του νοτιοανατολικού Ειρηνικού.
Πολλά παραθαλάσσια χωριά εξαφανίστηκαν από τα τεράστια παλιρρροϊκά κύματα ύψους 6-8 μέτρων. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις νήσους Σαμόα, στο αρχιπέλαγος της Πολυνησίας, ενώ από τις αρχές εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.
Το επίκεντρο του πολύ ισχυρού υποθαλάσσιου σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε χθες το πρωί (τοπική ώρα) εντοπίστηκε στα ανοιχτά της αμερικανικής Σαμόα.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε σήμερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για όλη την ακτογραμμή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό.
Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας υπάρχει κίνδυνος να ανέβει περίπου 50 εκατοστά σε όλες τις ανατολικές ακτές της χώρας, από τη νήσο Χοκάιντο έως το αρχιπέλαγος της Οκινάουα, περνώντας από την μεγάλη νήσο Χονσού όπου βρίσκονται οι πόλεις, Τόκιο, Ναγκόγια και Οζάκα.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails