Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του AIDS!


Ένα πειραματικό εμβόλιο για το AIDS φαίνεται για πρώτη φορά, από τις κλινικές δοκιμές, ότι σταματάει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του HIV που προκαλεί το AIDS.
Αμερικανοί και Ταϊλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα στη Μπανγκόκ ότι παρασκεύασαν ένα εμβόλιο, ικανό να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, ύστερα από τη δοκιμή του σε 16.000 ετεροφυλόφιλους ταϊλανδούς εθελοντές οι οποίοι διέτρεχαν μέσο κίνδυνο HIV μόλυνσης.
Οι δοκιμές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για ένα εμβόλιο κατά του AIDS, διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης και του αμερικανικού στρατού.
Το εμβόλιο υπόσχεται να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης κατά το 1/3.
«Στο 32,1% των περιπτώσεων, το εμβόλιο περιορίζει τον κίνδυνο της λοίμωξης», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπανγκόκ.
«Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν σημαντική επιστημονική εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου κατά του AIDS, καθώς υπάρχει η απόδειξη της προληπτικής του δράσης», τονίζουν.
«Είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV έχει προληπτική δράση και αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ένα δραστικό εμβόλιο παγκοσμίως θα είναι εφικτό στο μέλλον», δήλωσε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ζερόμ Κιμ.
Το εμβόλιο είναι ο συνδυασμός δύο παλαιότερων εμβολίων, του ALVAC των εργαστηρίων Sanofi-Aventis και του AIDSVAX των εργαστηρίων VaxGen που είχαν δοκιμαστεί χωριστά αλλά είχαν αποδειχτεί αναποτελεσματικά.
Το εμβόλιο ανήκει στη μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση υγείας Global Solutions for Infectious Diseases που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και άλλων προϊόντων τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το εμβόλιο είχε δοκιμαστεί από τον Οκτώβριο του 2003 σε δύο επαρχίες της Ταϊλάνδης σε εθελοντές, οι οποίοι διέτρεχαν κίνδυνο μόλυνσης.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails