Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία


1,2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από την πνευμονία, ενώ θα μπορούσαν να προληφθούν εύκολα με εμβόλια, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη αναφέρεται ότι κάθε χρόνο, 1,2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από τον στρεπτόκοκκο και τον αιμόφιλο της γρίπης. Ακόμη στο άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό, δείχνει ότι καταγράφονται παγκοσμίως περίπου 14,5 εκατομμύρια περιπτώσεις με ασθένειες του πνευμονιόκοκκου, όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα.
Σημειώνεται ότι και για τις δύο ασθένειες υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αλλά η χρήση του εμβολίου για τον αιμόφιλο της γρίπης μόλις τα τελευταία χρόνια προωθείται στις φτωχές χώρες.
Επιπλέον οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο δεν περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών σε αρκετές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
"Οι διαπιστώσεις μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη προσπαθειών για την πρόληψη σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο", δήλωσε η Κέιτ Ο΄Μπράιαν, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, η οποία είναι επικεφαλής της έρευνας και πως προσθέτει ότι "η ανάγκη εμβολιασμών και βελτιωμένης θεραπείας ειναι ιδιαιτέρως μεγάλη στην Αφρική και στην Ασία, όπου συνολικά έχουμε το 95% των θανάτων εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου".
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails