Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

Εργατικό δυστύχημα στο Λασίθι..


45χρονος κεραυνοβολήθηκε από 20.000 βολτ σε εργοτάξιο
Πανδημία εργατικών δυστυχημάτων τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες στην Ανατολική Κρήτη με υπαιτιότητα για άλλη μια φορά τα αιρούμενα δίκτυα της ΔΕΗ αλλά και την παντελή έλλειψη των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας. Τελευταίο θύμα χθες το μεσημέρι, στη Νεάπολη Λασιθίου ένας Λιθουανός οικονομικός μετανάστης, 45 ετών περίπου, ο οποίος εργαζόταν σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρίας «’κτωρας», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση δημόσιου έργου στην περιοχή.
Ο άτυχος μετανάστης δυστυχώς βρήκε τραγικό θάνατο, όταν κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υπερυψηλής τάσης 20.000 volt που τον άφησαν στον τόπο. Ο εργάτης την ώρα που βρισκόταν σε χαντάκι με μεγάλο βάθος τοποθετώντας μεταλλικούς αγωγούς ύδρευσης, όταν θέλησε να ανέβει στην επιφάνεια πιάνοντας τα συρματόσχοινα του γερανού, η κορυφή του πλησίασε σε απόσταση ένα με δύο μέτρα στα καλώδια υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το φαινόμενο της «υπερπήδησης» ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της καλής αγωγιμότητας των μετάλλων του ανυψωτικού μηχανήματος. Το ρεύμα των 20.000 volt διαπέρασε το γερανό, και κεραυνοβόλησε τον 40χρονο ο οποίος εκείνη τη στιγμή κρατούσε τα συρματόσχοινα επιχειρώντας να ανέλθει από το χαντάκι. Μάλιστα σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες από θαύμα δεν σκοτώθηκε και ο νεαρός χειριστής-οδηγός του γερανού από το Ηράκλειο, αφού το κουβούκλιο όπου καθόταν ήταν καλυμμένο από πλαστικό, που λειτουργεί ως κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στον τόπο του εργατικού δυστυχήματος έφτασε σε λίγα λεπτά ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που μετέφερε τον εργάτη σε λίγα λεπτά στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης, όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του από ηλεκτροπληξία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι και σε αυτό το περιστατικό δεν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφέρειας Κρήτης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων κ. Θοδωρή Αγγουράκη, ο εργοδηγός ή ο επιβλέπων μηχανικός δεν ήταν παρόν την ώρα των συγκεκριμένων τεχνικών εργασιών.
Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγγουράκης σύμφωνα με τη νομοθεσία, όση ώρα διαρκούσαν αυτές οι εργασίες, θα έπρεπε ο επιβλέπων του έργου εργοδηγός ή μηχανικός να ήταν εκεί και να δίνει τις κατάλληλες οδηγίες τόσο στον εργάτη όσο και στο χειριστή του μηχανήματος.
«Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο εργατικό δυστύχημα αυτού του είδους. Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά στα μεγάλα εργοτάξια όπου εκτελούνται τέτοιου είδους εργασίες, δεν λαμβάνονται τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από το νόμο, ενώ είναι γνωστό όταν περνούν καλώδια υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, κανονικά ο επιβλέπων του έργου θα πρέπει να ζητάει ακόμα και τη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στο σημείο για όσο διάστημα διαρκούν τέτοιου είδους επικίνδυνες εργασίες».
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails