Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Διαβάστε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να βγούμε από την κρίση


Η οικονομία και το κράτος είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες του Σχεδίου Εθνικής Ανάτασης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρουσίασε από το βήμα της 74ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου.
Αρχικά, όσον αφορά την οικονομία, βασικούς άξονες του σχεδίου αποτελούν η στήριξη του εισοδήματος, η αναθέρμανση της αγοράς, η προστασία και η ενίσχυση της απασχόλησης και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις βασικοί άξονες του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την οικονομική κρίση, όπως το παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, είναι οι εξής:
1. Η στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.
2. Η αναθέρμανση της αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
3. Η προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.
4. Το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των μέτρων αυτών θα έχει τεθεί σε εφαρμογή εντός των πρώτων 100 ημερών, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων που ταυτόχρονα βάζουν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Παράλληλα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο, θα κατατεθεί στη Βουλή και στην ΕΕ ένα νέο τριετές αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με απώτερο στόχο την ανάκτηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και η δημοσιονομική ανασυγκρότηση.
Για το σύνολο της τετραετίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την «πράσινη» ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία στη χώρα, για να μπορέσει να γίνει πράξη ο στόχος της δίκαιης αναδιανομής στη βάση ενός ολοένα και μεγαλύτερου εθνικού εισοδήματος.
Με συλλογική προσπάθεια η χώρα μπορεί να βγει από αυτή τη συνολική κρίση και η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να παράγει νέο πλούτο, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Προτεραιότητα οι βαθιές τομές στο κράτος
Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του Σχεδίου Ανάτασης είναι οι βαθιές τομές στο κράτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το δεύτερο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών είναι η λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται κάθε ευρώ - νέος εκλογικός νόμος, διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής και στα δημόσια έργα και προμήθειες, αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, ενίσχυση του ΑΣΕΠ αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του κράτους, ριζική αποκέντρωση.
Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι κάθε πολιτική και κάθε ενέργεια του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διέπεται από αξιοκρατία, διαφάνεια, ποιότητα, συμμετοχή, αξιολόγηση και λογοδοσία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη, και θα διασφαλίζει δικαιώματα και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που είναι η επόμενη κυβέρνηση, στην παιδεία.
Ακόμη, μίλησε για χρηματοδότηση και αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και σημαντικές τομές στο εθνικό σύστημα υγείας και στην κοινωνική ασφάλιση.
Για τον τομέα της υγείας ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής οι οποίες θα είναι στελεχωμένες με τον οικογενειακό γιατρό και τον οικογενειακό νοσηλευτή. Θα υπάρχει όπως τόνισε δωρεάν 24ωρη περίθαλψη επτά ημέρες την εβδομάδα για όλο το χρόνο. Τ
ο ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν θα προσλάβει αγροφύλακες αλλά θα καλύψει όλες τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνησή του από τον πρώτο χρόνο, θεωρώντας απαράδεκτο να υπάρχει καθυστέρηση ενός ή δύο ετών για την χορήγηση συντάξεων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί στενά τον υπουργό που θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο φάκελο. Ειδικότερα ανέφερε ότι ως το τέλος του 2010 οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες.
Ακόμη, τόνισε ότι στις πρώτες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα διαχωριστούν οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές και θα υπάρξει η ασφάλιση της καθολικής και άμεσης πρόσβασης του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον γιατρό, στο φαρμακείο, στην προληπτική ιατρική.
Τέλος, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η εθνική ανάταση η οποία αφορά πρωτίστως τη διεθνή θέση της χώρας η οποία πρέπει να ανακτήσει την διαπραγματευτική της ισχύ, να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και να κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Πηγή:Έθνος

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails