Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεχίζεται το «άβατο» για τον Μυλοπόταμο


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Καταγγελίες αστυνομικών- ακόμα και ανθρώπων που υπηρετούν στις ειδικές υπηρεσίες-βάζουν «φωτιά» σε σχέση με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου.
Υποστηρίζουν ότι με τις «ευλογίες» της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ έχει διαμορφωθεί ένα νέο «άβατο» στην περιοχή που απαγορεύει δια ροπάλου τις κατ’ οίκον έρευνες, όταν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κρήτης διενεργούνται κανονικά. Καταγγέλλουν επίσης ότι η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που περιπολούν στην περιοχή είναι επί της ουσίας ανεπαρκής με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Αφορμή για τις καταγγελίες αυτές στάθηκε το νέο «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε πρόσφατα στ’ Ανώγεια, ανάμεσα σε δύο νεαρούς ντόπιους και σε αστυνομικούς του ΤΑΕ Μυλοποτάμου. Οι νεαροί κατηγορούνται ότι έσπασαν το υπηρεσιακό τζιπ και εν συνεχεία διέφυγαν με τη βοήθεια συγχωριανών τους.
Το επόμενο πρωί και ενώ ενεργοποιήθηκαν αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων ώστε να ακολουθήσει επιχείρηση στ’ Ανώγεια με σκοπό τη διενέργεια ερευνών στα σπίτια των υπόπτων, το θέμα «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες.
Ασφαλείς πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση σε σύσκεψη στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου για το εάν πρέπει ή όχι να γίνει επιχείρηση στην κωμόπολη.
Αστυνομική «πηγή» μετέφερε στην «Π» κωμικοτραγικούς διαλόγους με ορισμένους αξιωματικούς να εμφανίζονται υπέρ της επιχείρησης εις …το όνομα του κύρους της ΕΛ.ΑΣ και άλλους να εκφράζουν φόβους ότι «θα φύγουν νύχτα» αν συναινέσουν να γίνει η επιχείρηση.
Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό που η ηγεσία της Αστυνομίας επιλέγει να ρίξει «λάδι στη φωτιά», φοβούμενη τις συνέπειες. Έχουν προηγηθεί αρκετά σοβαρά επεισόδια στα οποία οι αστυνομικοί απειλήθηκαν με όπλα, υβρίστηκαν και εκδιώχθηκαν. Αν και η αστυνομία είχε όλο το περιθώριο να προβεί σε κατ’ οίκον έρευνες, δεν το έπραξε.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ακόμα και οι επικοινωνίες με το Αρχηγείο, κατέληγαν πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα της …άτακτης υποχώρησης, υπό το φόβο γενικευμένης σύρραξης.
Αξιωματικός που έχει βαθειά γνώση της περιοχής υποστηρίζει ότι σήμερα σε καμία άλλη περιοχή της Κρήτης δεν συμβαίνει αυτό που ισχύει στο Μυλοπόταμο.
«Έχουμε κάνει έρευνες σε χωριά του Αποκόρωνα και στα Σφακιά. Έχουμε κάνει έρευνες στα Βοριζοκάμαρα ή στα δύσκολα χωριά του Μονοφατσίου. Δεν έχει ανοίξει μύτη. Τα χωριά του Ορεινού Μυλοποτάμου παραμένουν «άβατο». Η αστυνομία ακόμα φοβάται να επιχειρεί εκεί. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι ντόπιοι».
Όπως λένε, οι αστυνομικοί έλεγχοι εξαντλούνται περιμετρικά των χωριών ή στην καλύτερη περίπτωση στην αστραπιαία διέλευση των υπηρεσιακών τζιπ μέσα από τους οικισμούς. «Ουδείς τολμάει να προχωρήσει σε κατ’ οίκον έρευνα. Κάθε τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί εκνευρισμό και εφίδρωση στους ανωτέρους μας και στο Αρχηγείο. Αυτή είναι η αλήθεια».
Σοβαρά όμως είναι και τα όσα αναφέρουν για την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που υπηρετούν στην περιοχή. Πρόσφατα υποβλήθηκαν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση από στελέχη της ΕΚΑΜ. «Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί ένα τριήμερο. Υπάρχει πρόβλημα και ειλικρινά ανησυχούμε πώς θα διαχειριστούν μία σοβαρή κρίση».
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails