Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου ζητάει εδώ και τώρα δέσμευση


Την πεπατημένη ακολουθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και με τις επισκέψεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών που ακολουθούν εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου, σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο.
Με δύο ακόμα ανοιχτές επιστολές που απευθύνονται αντίστοιχα στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που μιλάει απόψε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στα Λιοντάρια και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που έρχεται αύριο το βράδυ για να μιλήσει στην πλατεία Ελευθερίας, οι δικηγόροι του Ηρακλείου θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν τις δεσμεύσεις τους για το μείζον ζήτημα ίδρυσης του Εφετείου στο Ηράκλειο.
Απευθυνόμενοι στην Αλέκα Παπαρήγα την οποία επίσης καλωσορίζουν, καταθέτουν δημόσια την ικανοποίησή τους για τη σαφή και σταθερή θέση, που έχει εκφράσει το ΚΚΕ υπέρ της ίδρυσης δεύτερου Εφετείου στην Κρήτη με έδρα στο Ηράκλειο.
Υπογραμμίζουν δε ότι είναι «βέβαιοι ότι το κόμμα σας θα επιδείξει την ίδια σταθερή θέση και στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, στηρίζοντας το απολύτως δίκαιο αίτημα των 400.000 πολιτών της Ανατολικής Κρήτης και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του συνταγματικού τους δικαιώματος για ισονομία».
Περισσότερο οξείς αλλά και περιγραφικοί για την πορεία του αιτήματος είναι οι δικηγόροι του Ηρακλείου στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Κάνουν μάλιστα ειδική αναφορά στους υπουργούς Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων της ΝΔ και κυρίως στον τελευταίο, Νικόλαο Δένδια στον οποίο δημόσια χρεώνουν για μία ακόμη φορά την επιχείρηση να ξεγελάσει τη νοημοσύνη και το αίσθημα δικαίου κατά απαράδεκτο τρόπο, όπως λένε των Ηρακλειωτών και των Λασιθιωτών.
Συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται:
«Κύριε πρόεδρε,
Όπως καλώς γνωρίζετε, κατά παράβαση του συνταγματικού δικαιώματός τους για ισονομία, τα τρία πέμπτα του πληθυσμού της Κρήτης εξακολουθούν σήμερα να μην έχουν πρόσβαση στη Δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη με τους όρους που ισχύουν για τους λοιπούς Έλληνες πολίτες. Η χαώδης επίσης κατάσταση που επικρατεί στο υπάρχον μοναδικό Εφετείο του νησιού, λόγω του όγκου των υποθέσεων που οφείλει μεν, αδυνατεί δε να εκδικάσει, έχει οδηγήσει τα πράγματα στο απροχώρητο. Γι' αυτό και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι δικηγόροι του Ηρακλείου απέχουν από όλα τα δικαστήρια των Χανίων επί ένα και πλέον έτος (από 18.6.2008).
Η κυβέρνησή σας δείχνοντας αρχικώς ότι κατανοεί την έκταση του προβλήματος, απέστειλε στην Ολομέλεια του ’ρειου Πάγου το απαιτούμενο ερώτημα για την ίδρυση ενός ακόμη Εφετείου στην Κρήτη με έδρα στο Ηράκλειο, κάτι που ουδέποτε πράγματι είχε συμβεί στο παρελθόν. Στη συνέχεια όμως, και παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια απεφάνθη, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφίας του 90%, υπέρ της ιδρύσεως του εν λόγω Εφετείου μαζί με εκείνα της Μυτιλήνης, του Αγρινίου και της Χαλκίδας, και παρά τη δημόσια και από των εδράνων της Βουλής δέσμευση του τότε υπουργού της Δικαιοσύνης, και του διάδοχου του κ. Δένδια ότι και τα τέσσερα αυτά δικαστήρια θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν ταυτοχρόνως, ουδεμία ενέργεια έγινε προς την κατεύθυνση αυτή. Αντιθέτως ο κ. Δένδιας παραβιάζοντας τόσο την προσωπική του δέσμευση όσο και τους κανόνες της συνέχειας του κυβερνητικού έργου, προχώρησε στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ήδη υφιστάμενου, μεταβατικού Εφετείου Μυτιλήνης, αναβαθμίζοντάς το ουσιαστικά σε πλήρες Εφετείο, χωρίς απλώς να το ονομάσει έτσι. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν με το λυπηρό και οφθαλμοφανές αυτό τέχνασμα να ξεγελαστεί η νοημοσύνη και το αίσθημα δικαίου των 400.000 Ηρακλειωτών και Λασιθιωτών που εξακολουθούν σήμερα να αδικούνται κατά απαράδεκτο τρόπο.
Κύριε πρόεδρε,
Τα μέλη του ΔΣΗ, όπως και όλοι οι πολίτες της Ανατολικής Κρήτης θεωρούν το ζητήματα της μη λειτουργίας Εφετείου στο Ηράκλειο θεμελιώδες, αφού αφορά στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων δίκαιης δίκης, αλλά και στην αντιμετώπισή τους ως ισότιμων Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και προσβλέπουν στην άμεση, άνευ ουδεμίας πλέον καθυστερήσεως επίλυσή του από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, ευελπιστώντας πως δεν θα ολιγωρήσει και αυτή, όπως οι προηγούμενες, υποκύπτοντας σε πιέσεις τόσο θεσμικών όσο, και κυρίως εξωθεσμικών παραγόντων. Σας καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο».
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails