Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Νίκη Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές


Ένα άνευ προηγουμένου «βατερλό» επιφύλαξε στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα η σχετική εκτίναξη του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στα ύψη, εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο λεγόμενο αστικό στρατόπεδο και στην Ανγκελα Μέρκελ μία δεύτερη θητεία στο αξίωμα της καγκελαρίου, επικεφαλής μιας «μαυροκίτρινης» συμμαχικής κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων του Γκίντο Βέστερβέλε.
Σύμφωνα με τα exit polls αλλά και τις πρώτες προβολές επί των πραγματικών αποτελεσμάτων, τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης συγκεντρώνουν γύρω στο 33,5 % (σημειώνοντας απώλειες σε σχέση με το 35,2 % των εκλογών του 2005, που αποτελούσε τότε μία από τις χειρότερες επιδόσεις των CDU/CSU) ενώ το SPD του υποψηφίου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και του προέδρου του κόμματος Φραντς Μύντεφέρινγκ φαίνεται ότι «καταβαραθρώνεται» με περίπου ένα 23 % (από 34,2 % το 2005), στο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας των Σοσιαλδημοκρατών από το 1949.
Πραγματικός νικητής της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που καρπώθηκε την αντίδραση της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών στην «εκσοσιαλδημοκρατικοποίηση» της Μέρκελ στο πλαίσιο της μέχρι τώρα συγκυβέρνησης με το SPD και με ένα εντυπωσιακό 14,5 % περίπου (το υψηλότερο στην ιστορία του και 5 μονάδες πάνω από το 2005), αφενός μεν «διέσωσαν» την Μέρκελ και αφετέρου επανέρχονται ύστερα από ένδεκα χρόνια αποχής στη διακυβέρνηση της χώρας.
Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με πάνω από 12,5 % και οι Πράσινοι με πάνω από 10 % ανήκουν επίσης στους κερδισμένους των εκλογών, ανεβάζοντας τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2005 (8,7 % και 8,1 % αντίστοιχα) και αναβαθμίζοντας το ρόλο τους ενόψει του μετεκλογικού σκηνικού στην αντιπολίτευση.
Οι μετεκλογικές διεργασίες βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, όπου Στάινμάιερ και Μύντεφέρινγκ, εμφανιζόμενοι και πάλι ως δίδυμο, παραδέχθηκαν ήδη το «πικρόν της ήττας» χωρίς ωστόσο να την ερμηνεύσουν και ανακοίνωσαν ότι το κόμμα θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση για την υπεράσπιση των κοινωνικά ασθενέστερων. «Δεν πρόκειται να λιποτακτήσω», δήλωσε ο Στάινμάιερ, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι περισσότεροι πάντως πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στο SPD αναμένονται σοβαρές αναταράξεις - οι «σρεντερικοί», στους οποίους συγκαταλέγονται Μύντεφέρινγκ και Στάινμάιερ, θεωρείται ότι «έφαγαν τα ψωμιά τους» και ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης στην ηγεσία του κόμματος.
Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε μεν περιχαρής αλλά και μετρημένη, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας δεξιάς στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. «Ειμαι χαρούμενη που θα κυβερνήσουμε με το FDP, αλλά θέλω να συνεχίσω να είμαι καγκελάριος όλων των Γερμανών: η κοινωνική αναλγησία δεν είναι η πολιτική μας, είπε η Μέρκελ.
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βέστερβέλλε θα αναλάβει, ως είθισται για τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο σε κυβερνήσεις συνασπισμού, το υπουργείο εΕξωτερικών, πατώντας στα ιστορικά χνάρια του Βάλτερ Σελ και του Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, αλλά το βάρος της πολιτικής του FDP θα εστιαστεί στην οικονομική πολιτική με κύριο σύνθημα τη μείωση των φόρων.
Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails