Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Εμπορική συμφωνία με την κινεζική επαρχία Χαϊνάν για το λάδι έκανε η Νομάρχης Ηρακλείου..


Την Κρήτη και συγκεκριμένα τον Νομό Ηρακλείου επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της επαρχίας Χαϊνάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με επικεφαλής τον ανώτατο κυβερνήτη της επαρχίας Χαϊνάν κ. WeiLiucheng.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των Κινέζων και του Γενικού Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ. Γιάννη Χαλκιαδάκη.
Η αντιπροσωπεία έφτασε στο νησί μετά από πρόσκληση της Νομάρχου Ηρακλείου και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ενώ το μεταξύ, την Κινεζική αντιπροσωπεία εκπροσωπούσαν ο δήμαρχος της πόλης Sanya, ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας της Χαϊνάν «Hainan Airlines Group Co., Ltd.»-η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Κίνα με πάνω από 270 αεροπλάνα στον στόλο της-, ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της κινεζικής επαρχίας, καθώς και ο επικεφαλής του τελωνείου της.
Η Χαϊνάν, γνωστή και ως «λαμπρή πέρλα», αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στην Κίνα και βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της χώρας. Είναι η μόνη τροπική επαρχία της Κίνας ενώ αποτελείται και από αρκετές κοντινές βραχονησίδες. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους την ώρα που ο τουρισμός της αγγίζει τα 19 εκατομμύρια τουρίστες!
Η κ. Σχοιναράκη και ο κ. Wei Liucheng προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Πρόθεσης έναρξης σχέσεων αδελφοποίησης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και της επαρχίας Χαϊνάν με συμβολικές ποσότητες μόλις 5 τόνων τυποποιημένου ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναλάβουν συντονισμένες ενέργειες, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, για την προώθηση φιλικών επαφών και οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και να οργανώσουν δυναμικά ανταλλαγές και συνεργασία στα πεδία του τουρισμού, του πολιτισμού, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας κλπ.
Όπως τόνισαν και οι δύο, η Κρήτη και η Χαϊνάν έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους σε διάφορους παραγωγικούς τομείς και αποτελούν κατεξοχήν τουριστικά νησιά με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα συνεργασιών και ανταλλαγών σε μορφωτικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, λόγω και της μακραίωνης ιστορίας των δύο πολιτισμών: του ελληνικού και του κινεζικού.
Η κ. Σχοιναράκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο, ενώ ο κ. Wei Liucheng έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο προϊόν της Κρήτης και την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Χαϊνάν και του νομού Ηρακλείου.
Στη συνέχεια η κ. Σχοιναράκη ξενάγησε τον κ. Wei Liucheng τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Πεζών καθώς επίσης και το τυποποιητήριο ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου, όπου και γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία τυποποίησης, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Έπειτα κατευθύνθηκαν στον εκθεσιακό χώρο της Ένωσης Πεζών, όπου συνάντησαν το δήμαρχο του δήμου Νίκος Καζαντζάκης κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη και τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Φραγκιαδουλάκη. Μάλιστα η κ. Σχοινάκη επιφύλασσε μία έκπληξη στους Κινέζους επισκέπτες όπου πραγματοποίησαν γευσιγνωσία κρασιού.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η επίσκεψη αυτή απέφερε καρπούς καθώς κλείστηκε ως συμβολική κίνηση η πρώτη εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή ελαιολάδου. Συγκεκριμένα ο διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου κ. Χαλκιαδάκης υπέγραψε εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή πέντε τόνων ελαιολάδου με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της αεροπορικής εταιρείας της Χαϊνάν, κύριο Wang Jian.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails