Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ενας Ηρακλειώτης σχεδιάζει το αεροδρόμιο στη Μαλαισία!


Του Κώστα Μπογδανίδη
Ένας Ηρακλειώτης-και μάλιστα νεώτατος!-είναι επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πρωτότυπα αεροδρόμια στον κόσμο. Ο κ.Στέλιος Πλαϊνιώτης , μηχανικός περιβάλλοντος, που έχει κάνει λαμπρές σπουδές εδώ και στο εξωτερικό, βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας όπου είναι έτοιμο να κατασκευαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο θα είναι φιλικό στο περιβάλλον αν και ο στόχος είναι να διακινούνται από εκεί 45 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο!
Με την κατασκευή του ‘Kuala Lumpur International Airport – Low Cost Carrier Terminal» στοχεύουν στην μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας κατά 75% και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 25000 τόνους ετησίως που αντιστοιχεί σε απόσβεση 850 ωρών πτήσης. Η ομάδα του κ.Πλαϊνιώτη (LΚΜD Αrchitecture Sdn Bhd) κέρδισε το πρώτο βραβείο στη βαθμολογία LEED από το USGBC (United States Green Building Council) και πλατινένιο στην αντίστοιχη βαθμολογία GBI της Μαλαισίας.
Ο κ.Πλαϊνιώτης που ζει και εργάζεται στην ανατολική Ασία μιλάει στην «Π» για το πώς ενεπλάκη σε αυτή τη διαδικασία, καταθέτει τη γνώμη του για το πώς πρέπει να σχεδιάζεται ένα βιώσιμο περιβαλλοντικό έργο και επισημαίνει τα λάθη που γίνονται στην Ελλάδα.
Από το αεροδρόμιο ο ετήσιος αριθμός των διακινούμενων επιβατών σε πρώτη φάση θα είναι 30 εκ και στη δεύτερη φάση 45 εκ και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα της ομάδας των επιστημόνων οι οποίοι επιχειρούν να μειώσουν τους ρύπους.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πλαϊνιώτη είναι η εξής:
Διαβάστε εδώ την συνέχεια: κλικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails