Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009

Μείωση αφίξεων τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου..


Της Κατερίνας Μυλωνά
Κακά μαντάτα για τον τουρισμό έρχονται από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Ο Αύγουστος, ο πιο κρίσιμος μήνας για την τουριστική κίνηση, έκλεισε την Δευτέρα με μείωση στις αφίξεις εξωτερικού της τάξης του 8% σε σχέση με πέρσι. Συνολικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους σημειώθηκαν απώλειες κατά 9,4% σε σχέση με το 2008.
Τα ποσοστά, όμως, αυτά, πολλαπλασιάζονται όσον αφορά στα έσοδα και τον κύκλο εργασιών των τουριστικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων. Οι τιμές στα δωμάτια και τα τουριστικά πακέτα ήταν αποτέλεσμα προσφορών, συνεπώς, ακόμα και όσοι ήρθαν δεν άφησαν πίσω τα αναμενόμενα χρήματα…
Αναλυτικά, τον Αύγουστο είχαμε 405.260 επισκέπτες από το εξωτερικό ενώ πέρσι ήρθαν στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» 440.525. Αύξηση, της τάξης του 6,5% είχαμε στις αφίξεις εσωτερικού, δηλαδή από 50.500 Έλληνες επισκέπτες το 2008 φέτος είχαμε 53.784, μία αύξηση που δεν αρκεί για να καλυφθούν τα κενά του εξωτερικού.
Όσον αφορά στις αγορές που προτιμούν το Ηράκλειο για τις διακοπές τους, πρώτη έρχεται η Αγγλία, δεύτερη η Γερμανία, τρίτη η Γαλλία, τέταρτη η Ιταλία, πέμπτη η Ολλανδία και έκτη η Ρωσία, το ίδιο, με ορισμένες αλλαγές στη σειρά, ισχύει και για το οκτάμηνο. Η εικόνα στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2009 έχει ως εξής, από το εξωτερικό ήρθαν 1431.559 τουρίστες ενώ πέρσι είχαν έρθει 1581.927 και από το εσωτερικό φέτος ήρθαν 369.345 και φέτος είχαν έρθει 367.495, είχαμε μια αύξηση της τάξης του 0,5%.
«Η μείωση στις αφίξεις δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχαμε μείωση της τάξης του 15%», λέει στην «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Θεόδωρος Μυλωνάκης. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η τουριστική αγορά κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τους Έλληνες επισκέπτες, όμως, δεν ήταν αρκετοί για να καλύψουν τις απώλειες από το εξωτερικό. «Η συνέχεια φαίνεται να είναι δύσκολη, ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη», αναφέρει. Σημειώνεται πως οι μείωση του αριθμού των επισκεπτών σημαίνει μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα των επιχειρηματιών καθώς οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με άλλες χρονιές προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες. Συνολικά, εκτιμάται ότι ο τζίρος έπεσε κατά 25%, δηλαδή το 1/4 των εσόδων χάθηκαν… «Το κλείσιμο της σεζόν θα είναι δύσκολο», θεωρεί ο κ. Μυλωνάκης. Φυσικά, δεδομένων των συνθηκών, οι επενδύσεις στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. «Η ανάπτυξή μας στηρίζεται στους πελάτες που έχουν ήδη αποφασίσει να έρθουν στην Κρήτη καθώς οι προορισμοί της Μεσογείου προσφέρουν πιο ελκυστικές τιμές», τονίζει.
«Στις εισπράξεις έχουμε μείωση κατά 15% και στον κύκλο εργασιών κατά 20%, αυτό σημαίνει απώλειες 1,2 δισ. ευρώ για το σύνολο της οικονομίας, η τρύπα που θα ανοιχτεί φτάνει το 1,7 δισ.!», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, κ. Νικηφόρος Λαμπρινός. Τονίζει πως αμέσως πρέπει να ξεκινήσουν οι κινήσεις για το 2010, οι διαφημίσεις και οι συνεννοήσεις με αεροπορικές εταιρείες, τουρ οπερέιτορς κα. Το πώς θα κλείσει η σεζόν θα φανεί τον Οκτώβριο, όμως, όπως έχουν κυλήσει τα πράγματα μέχρι σήμερα, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναμένεται να αλλάξουν χέρια ή μάνατζμεντ. «Ο ανταγωνισμός είναι ανηλεής. Τίθεται, πια, θέμα βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων», τονίζει ο κ. Λαμπρινός.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails