Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Διαβάστε αναλυτικά τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Debate..


«Όαση» στην ασφυκτική διαδικασία των θεματικών κύκλων του debate αποτέλεσε ο απευθείας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Καραμανλής και Παπανδρέου διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ήρθαν αντιμέτωποι με επιθετικές ερωτήσεις από τους αρχηγούς των μικρών κομμάτων.
Ενότητα πρώτη: Οικονομία και Ανάπτυξη
Ο Κώστας Καραμανλής ρωτήθηκε για την καταπολέμηση της σπατάλης και το γεγονός ότι παρότι μίλησε για αυτήν πριν από 5,5 χρόνια, το το κόστος της γραφειοκρατίας αυξήθηκε επί των ημερών του 8,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια, σημείωσε ότι «μας κληροδοτήθηκε μεγάλο έλλειμμα», το οποίο όπως είπε ανέβηκε κυρίως με την εμφάνιση της κρίσης. «Η προσπάθεια αυτή θέλει συνέχεια» τόνισε και «λόγω της κρίσης είναι απαιτητική η ανάγκη για άμεσα μέτρα». Ο κ. Καραμανλής επανέφερε δε το δίλημμα «αναγκαίες αποφάσεις ή ευχολόγια» για να «θεραπεύσουμε μια και καλή τα δημοσιονομικά μας βάρη». Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών επί τη βάση της ειλικρίνειας και του δύσκολου σχεδίου που προτείνουμε, πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε πώς, με βάση τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη με το πρόγραμμά του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και δυσάρεστος για τους πολλούς. Υπήρχαν χρήματα, αλλά το ερώτημα είναι που πήγαν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πήγαν στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά και πρότεινε το τρίπτυχο: νοικοκύρεμα του κράτους («είμαι αποφασισμένος, χωρίς προφάσεις, να χτυπήσω αυτά τα φαινόμενα» είπε), αναδιανομή και τόνωση της αγοράς με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, χωρίς πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Ως προς την απαιτούμενη συμφωνία της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ήδη έχει επαφές, χαρακτήρισε όσα υπόσχεται αυτονόητα και ρεαλιστικά. «Με αυτή τη βάση θα διαπραγματευτούμε. Και ξέρω να διαπραγματεύομαι», πρόσθεσε.
Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε πώς θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα μόνο από τους πλούσιους. Η γγ του ΚΚΕ απάντησε ότι υπάρχει σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης και έθεσε καθαρά το δίλημμα: Σε μία ταξική κοινωνία ή θα χάσουν οι επιχειρηματίες ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Η ίδια πρότεινε 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και πρόσθεσε: Δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες όταν ο λαός ζει ολοένα και χειρότερα. Ερωτηθείσα γιατί δεν μιλά το ΚΚΕ για μείωση της σπατάλης και της παρασιτικής ηθικής της εργασίας είπε ότι το σύστημα ευνοεί το παρασιτισμό γιατί θέλει οι πολίτες να ακολουθήσουν έναν ατομικίστικο τρόπο ζωής. Ο λαός δεν έχει μόνο δίκιο, αλλά και δύναμη να το διεκδικήσει, τόνισε. Όλα όσα ακούμε για τη φοροδιαφυγή αφορούν μόνο τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα και απάντησε ότι οι βασικές λογικές είναι δύο: «η μία με την κοινωνία ισοπεδωμένη και η άλλη με την κοινωνία όρθια». Ο ίδιος τόνισε ότι διαφέρουν τα προγράμματα των κομμάτων. Παράδειγμα οι αυξήσεις που εξαγγέλλουν οι άλλοι είναι 0,30 ευρώ την ημέρα. Ο ίδιος πρότεινε στήριξη της απασχόλησης, αύξηση δημοσίων επενδύσεων και αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. Σημείωσε δε ότι με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορ εί να βρεθεί έδαφος συνεννόησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από συνεργασίες, πάνω όμως σε προγραμματικές προτάσεις. «Όσες φορές ζητήσαμε κοινή δράση, εισπράξαμε άρνηση» πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ρωτήθηκε τι θα γίνει μετανάστες αν τους διώξουμε. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είπε να τους τους διώξουμε. «Είπα ποσόστωση. Όχι όλοι και όχι κανένας. Εκείνοι που πρέπει». Εμείς έχουμε 20% σημείωσε και πρόσθεσε: Το ερώτημα είναι αν το αντέχουμε. «Είναι ένας βάρος για την πατρίδα» είπε χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα πολιτική λάθος. Ερωτηθείς «γιατί αντιστέκεστε στη νομιμοποίηση όσων είναι ήδη εδώ;» ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην αύξηση τη εγκληματικότητας. «Πρέπει να δούμε και τα υπέρ και τα κακά» είπε. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αδιαφόρησαν για το πρόβλημα και μας κληροδοτούν ένας ακόμη πρόβλημα είπε.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ρωτήθηκε αν μπορεί σε περίοδο ύφεσης να σταματήσουν τα δημόσια έργα που επιβαρύνουν το περιβάλλον; Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων απάντησε ότι οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι λάθος και απαιτούνται καινούργια πολιτικά εργαλεία. «Η απάντηση στην κρίση είναι αλλαγή της οικονομίας» σε μία κατεύθυνση περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνη. Στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν ανέφερε την οικοδομή για παράδειγμα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να στραφεί στην ποιότητα, στη βελτίωση των γειτονιών και των κτιρίων. Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε εξάλλου ότι ο μόνος τομέας που μπορεί να παράγει θέσεις εργασίας είναι ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας. Όπως σημείωσε, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια 5 εκατομμύρια «πράσινα επαγγέλματα».
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4537351

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails