Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεχίζει ο Ψηλορείτης στα Δίκτυα Γεωπάρκων της UNESCO


Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του πάρκου και εγκρίθηκε ομόφωνα η συνέχιση για άλλα τέσσερα χρόνια της συμμετοχής του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο Naturtejo της κεντρικής Πορτογαλίας, από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου η 24η Συνάντηση των Μελών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη, κ.κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Χαράλαμπος Φασουλάς, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Επιτροπής Διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου, καθώς και το μέλος του Χριστίνα Φασουλά.
Το Φυσικό Πάρκο αποτέλεσε από το 2001 το πέμπτο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Γεωπάρκων, ενός Δικτύου που στοχεύει μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικονομική ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ευρώπης. Από το 2004 η συμμετοχή μιας περιοχής στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων συνεπάγεται την αυτόματη ένταξή της και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων που ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει παγκοσμίως η UNESCO.
Η συμμετοχή αυτή ελέγχεται περιοδικά με μια αυστηρή και διάφανη διαδικασία αξιολόγησης στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου και εκπρόσωποι πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασίας της Φύσης (IUCN) και της Διεθνούς Ένωσης Γεω-Επιστημών (IUGS). Μαζί με τον Ψηλορείτη επαναξιολογήθηκαν άλλα 15 γεωπάρκα από τα οποία δύο έλαβαν κόκκινη κάρτα με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τα δίκτυα και άλλα τέσσερα έλαβαν κίτρινη κάρτα με αποτέλεσμα να επαναξιολογηθούν σε δύο χρόνια. Παράλληλα, δυο νέες περιοχές εντάχθηκαν στα παραπάνω δίκτυα, μια από τις οποίες, η περιοχή Χελμού - Βουραϊκού της Πελοποννήσου αποτελεί πλέον μαζί με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τον Ψηλορείτη, το τρίτο γεωπάρκο της Ελλάδας. Σήμερα το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αποτελείται από 35 περιοχές και το αντίστοιχο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO από 64.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails