Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Μειώνονται στους 20 από 70 οι δήμοι της Κρήτης


Στους 20 συνολικά αναμένεται να περιοριστούν οι δήμοι της Κρήτης με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που θα προωθήσει η Κυβέρνηση, δηλαδή με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2», για τον οποίο η διαβούλευση ήδη άρχισε ενώ την Κυριακή το βράδυ, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προειδοποίησε ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν βάσει των νέων δεδομένων. Σε επίπεδο χώρας, από τους 920 περίπου υφιστάμενους δήμους και 120 κοινότητες, θα δημιουργηθούν μόλις 300 περίπου ισχυροί δήμοι, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας δήμος της Κρήτης δεν θα εξαιρεθεί από τη συνένωση ούτε και καμία κοινότητα με το πρόσχημα ιστορικών ή άλλων κριτηρίων.
Ο κ. Ραγκούσης εξ άλλου ήταν σαφής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προχθές: «Από την πλευρά μας θα εγγυηθούμε έναν κρίσιμο όρο: Δε θα υπάρξει καμία μα καμία κομματική σκοπιμότητα. Δε θα επιτρέψουμε καμία όσο ασήμαντη κι αν είναι, μικροκομματική εξαίρεση στο νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με μόνο γνώμονα τις ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Δε θα χαραχθεί ούτε μία γραμμή για να εξυπηρετηθεί κάποιος, ο οποιοσδήποτε».
Οι 70 συνολικά σήμερα δήμοι του νησιού και οι υφιστάμενες λιγοστές κοινότητες, συρρικνώνονται το ανώτερο σε 20 δήμους και προς το σκοπό αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπ όψιν η μελέτη που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάσει της οποίας, στο νομό Ρεθύμνου θα δημιουργηθούν 4 δήμοι (από 11 σήμερα και μια κοινότητα), στο νομό Χανίων 6 (από 25 σήμερα), στο νομό Ηρακλείου 8 (από 26) και στο νομό Λασιθίου 3 (από 8).
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στη μεταρρύθμιση που εκτός της δημιουργίας νέων ισχυρών δήμων, περιλαμβάνει Αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και κατάργηση των Νομαρχιών με τη σημερινή τους μορφή αφού θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της Περιφέρειας.
Η σύνθεση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε νομού ανάλογα με τον πληθυσμό του, άγνωστο όμως είναι πως θα εξασφαλίζεται η ισορροπία κατανομής πιστώσεων και πόρων σύμφωνα με τις ανάγκες των νομών. Δηλαδή, το Ρέθυμνο ή το Λασίθι που θα έχουν τη μικρότερη εκπροσώπηση στην Περιφέρεια Κρήτης, κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να εξασφαλίσουν δίκαιη αντιμετώπιση εφ όσον σε περιπτώσεις ψηφοφορίας θα τυγχάνουν μειοψηφία.
Πάντως, στους νέους μεγάλους δήμους που θα προκύψουν, όπως και στις αιρετές Περιφέρειες, θα μεταβιβαστούν με νόμο αρμοδιότητες αλλά και πόροι ούτως ώστε να έχουν όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική αυτοτέλεια.
Να σημειωθεί ότι για το αξίωμα του αιρετού Περιφερειάρχη ήδη συζητούνται δυο ενδεχόμενες υποψηφιότητες για την Κρήτη: της νομάρχη Ηρακλείου Βαγγελιώς Σχοιναράκη καθώς και του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.
Πηγή:Ρεθεμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails