Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΥ: Χωρίς εμβόλια 24 εκατομμύρια παιδιά στο κόσμο


Περίπου 24 εκατομμύρια παιδιά στις φτωχές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε εμβόλια όπως δείχνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της UNICEF, και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάστηκαν στον κόσμο εναντίον των κύριων παιδικών ασθενειών ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, περίπου 106 εκατομμύρια, ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια τράπεζα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα υπόλοιπα 24 εκατομμύρια που δεν είχαν πρόσβαση σε εμβόλια.
Ο λόγος για αυτό ήταν η έλλειψη χρημάτων, καθώς για να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός όλων των παιδιών στις 72 πιο φτωχές χώρες του κόσμου απαιτείται επιπλέον βοήθεια τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων. Η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, τονίζει πως υπάρχει “ ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, ανάμεσα σε αυτούς που επωφελούνται από τα σωτήρια για τη ζωή εμβόλια και τους άλλους”.
Τα εμβόλια πιστεύεται πως σώζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ζωές ετησίως σύμφωνα με την έκθεση και αν εμβολιαζόντουσαν όλα τα παιδιά θα γλίτωναν δύο εκατομμύρια ζωές ετησίως ακόμα. Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ετησίως έπεσε κάτω από τα 10 εκατομμύρια, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η τεκμηρίωση, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν ότι η πρόοδος που έχει γίνει μπορεί να ανατραπεί αν τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας δεν διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.
Τέλος επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχουν εφευρεθεί εμβόλια για αρκετές ασθένειες όπως η ελονοσία, τη φυματίωση και το AIDS, νόσους που προκαλούν το θάνατο, όπως υπολογίζεται, 4 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails