Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Στα 325 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου


Φανερά και «κρυφά» χρέη του Δημοσίου προσεγγίζουν τα 325 δισ. ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα, που δυσχεραίνει την προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και βάζει την Ελλάδα στο... στόχαστρο των ξένων οίκων αξιολόγησης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε την οικονομία ένα βήμα πριν από την υποβάθμιση, η οποία θα είχε γίνει εδώ και καιρό αν δίνονταν στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία για έλλειμμα και χρέος.
Πιο αναλυτικά, από τον Ιούνιο κιόλας το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ξεπέρασε τα 292 δισ. ευρώ και αν ακόμη κόψει... ταχύτητα στο δεύτερο εξάμηνο, στην καλύτερη περίπτωση θα ανέλθει στα 315 δισ. ευρώ.
Αν τώρα συνυπολογίσουμε και ένα «κρυφό» χρέος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 12 και 16 δισ. ευρώ και αφορά τις οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις (επιστροφές ΦΠΑ και εξόφληση έργων και προμηθειών), τότε συνολικά φτάνουμε περίπου στα 325 δισ. ευρώ ή στο 130% του ΑΕΠ.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει την πολιτική βούληση να «καθαρίσει τα βιβλία» και να ξεχρεώσει τις οφειλές προς τρίτους προστρέχοντας σε νέο δανεισμό.
Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails