Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

The 4 Levels Of Existence και Jay- Z: Η ιστορία ενός άγνωστου ελληνικού ροκ συγκροτήματος που έφτασε στην κορυφή των Charts!


Ισως το πιο άγνωστο συγκρότημα που έπαιζαν ψυχεδελικό hard rock στα 1970 ήταν " Τα τέσσερα επίπεδα της Ύπαρξης " Κυκλοφόρησαν έναν δίσκο το 1976 σε ελάχιστες κόπιες και σε ένα μικρό label που εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως χωρίς να ξανακυκλοφορήοει πάλι...
Για να τοποθετήσουμε τα πράγματα σε μία χρονική σειρά, πρέπει να μεταφερθούμε στον χρόνο και στα μέσα της δεκαετίας του 70. Το 1976 λοιπόν κυκλοφορεί στην εταιρεία Venus το άλμπουμ ενός συγκροτήματος με το ασυνήθιστο και πρωτότυπο όνομα "ΤΑ 4 ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ" που είχε για τίτλο το όνομα του γκρουπ. Η Venus ήταν καθαρά μία εταιρία που κυκλοφορούσε μόνο λαϊκά και δημοτικά, γι' αυτό και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κυκλοφόρησε και τον δίσκο αυτό που είναι και ο μοναδικός της δίσκος ροκ. Όποιο πάντως και να ήταν το σκεπτικό της, καλά έκανε και τον κυκλοφόρησε διότι πρόκειται περί καταπληκτικού δίσκου.

Το γκρουπ απαρτιζόταν από τους Νίκο Γράψα (σόλο κιθάρα, τραγούδι), Θανάση Άλατα (ρυθμική και ακουστική κιθάρα), Μάριο Γιαμαλάκη (μπάσο, τραγούδι) και Χρήστο Βλαχάκη (ντραμς, κρουστά) και έπαιζαν αυτό που στην μουσική ορολογία ονομάζεται heavy progressive, δηλ. προοδευτικό ροκ με έντονα στοιχεία και τάσεις χαρντ-ροκ, αφού περιλαμβάνει σκληρά κιθαριστικά περάσματα, βαρύ μπάσο, δυνατά ντραμς κλπ.

Ο δίσκος πέρασε απαρατήρητος, αφού οι προτιμήσεις του ελληνικού κοινού ήταν και είναι στραμμένες στα κατά τεκμήριο τέσσερα γνωστότερα ελληνικά γκρουπ της εποχής Sokrates, Πελόμα Μποκιού, Νοστράδαμος και Poll.Το γεγονός ότι τα "ΕΠΙΠΕΔΑ" παρέμειναν στην αφάνεια οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην εταιρία τους, αφού η Venus σαν εταιρία λαϊκών - δημοτικών δεν είχε προφανώς διάθεση να προωθήσει και διαφημίσει ιδιαίτερα το γκρουπ και τον δίσκο.
Πριν από 7-8 χρόνια άρχισε ολοένα να αυξάνει σε όλες τις χώρες το ενδιαφέρον του κόσμου για την μουσική του παρελθόντος. Το γεγονός αυτό οδήγησε μοιραία τον δίσκο στα αυτιά ξένων συλλεκτών και φίλων του ροκ και τότε διαπιστώθηκε το εξής εκπληκτικό. Ο δίσκος ΑΡΕΣΕ !!!! Και άρεσε ΠΟΛΥ !!!! Παρ' όλο τον ελληνικό στίχο του που σίγουρα ηχεί τόσο ασυνήθιστος στα αυτιά των ξένων. Και σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο να ξέρει το γκρουπ και τον δίσκο τους πολύ περισσότερος κόσμος στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των ξένων για το γκρουπ δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους ιθύνοντες της ανεξάρτητης ελληνικής εταιρίας Wipe out records, από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ελληνικού ροκ και μερακλήδες του είδους. Ήρθαν λοιπόν, σε επαφή με τον κάτοχο των δικαιωμάτων του δίσκου και απέκτησαν τα δικαιώματα επανεκδόσεως του.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://ymagblog.blogspot.com/2009/09/4-levels-of-existence-kai-jay-z-charts.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails