Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Τρεις ισχυρότατοι σεισμοί χτύπησαν Ειρηνικό και Φιλιππίνες


Ταρακουνήθηκαν πάλι τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού τη νύχτα από δύο ισχυρότατους σεισμούς 7,8 και 7,3 Ρίχτερ. Νωρίτερα, ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει με 6,9 Ρίχτερ τις Φιλιππίνες.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, τα επίκεντρα των σεισμών του Ειρηνικού, τα οποία βρίσκονταν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ήταν υποθαλάσσια και εντοπίστηκαν σε απόσταση 373 χιλιομέτρων βόρεια - βορειοδυτικά του Σάντο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Βανουάτου.
Μικρό τσουνάμι
Από το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό εκδόθηκε οδηγία για πρόκληση παλιρροϊκού κύματος που αφορούσε 11 νησιωτικά κράτη -μεταξύ των οποίων τα νησιά του Σολομώντος, την Παπούα-Νέα Γουινέα, τη Νέα Καληδονία, το Τουβάλου, τα νησιά Φίτζι και τα νησιά Κιριμπάτι. Επίσης, η προειδοποίηση περιελάμβανε τα παράλια της Αυστραλίας στον Ειρηνικό, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδονησία.
Λίγες ώρες αργότερα η προειδοποίηση ακυρώθηκε αφού τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν ήταν μικρά και δεν συνιστούσαν απειλή.
Η αστυνομία στο Πορτ Βίλα, πρωτεύουσα του Βανουάτου, ανακοίνωσε ότι η δόνηση δεν έγινε αισθητή και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα.
Πριν από μια εβδομάδα τσουνάμι είχε χτυπήσει τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό ύστερα από σεισμό 8,3 Ρίχτερ και έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 150 άνθρωποι και να καταστραφούν παραθαλάσσια χωριά.
Στις Φιλιππίνες
Λίγο πριν από τον διπλό σεισμό του Ειρηνικού, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 6,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους Σούλου, στις Φιλιππίνες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 297 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Τζόλο, στο αρχιπέλαγος Σούλου και σε βάθος 582 χιλιομέτρων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ούτε έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.
Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails