Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Καταγγελίες βενζινοπωλών στα Χανιά


Μονοπωλιακές συνθήκες δημιουργούνται στην αγορά των καυσίμων στην Ελλάδα, με τις εξαγορές των πρατηρίων και των εγκαταστάσεων της BP και της Shell, από τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil αντίστοιχα.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ύπαρξη καρτέλ στην Κρήτη, αλλά και τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων συγκράτησης των τιμών από την Πολιτεία (όπως η προτεινόμενη επιβολή πλαφόν σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας και πώλησης των καυσίμων), αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο σκάνδαλο».
Στην Κρήτη, όπως έχουν καταγγείλει εγγράφως στο Υπουργείο Ανάπτυξης και οι πρατηριούχοι του νησιού, «ζούμε τη θλιβερή πραγματικότητα να διαμορφώνεται η τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων σε τιμές πολύ ψηλότερες και αδικαιολόγητες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στην Κρήτη είναι περίπου 10 λεπτά του ευρώ υψηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στο σύνολο της χώρας. Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στην Κρήτη με τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στους Νομούς με τις φθηνότερες τιμές, θα διαπιστώσει ότι η διαφορά ξεπερνάει ακόμα και τα 20 λεπτά»!
Οι καταγγελίες των πρατηριούχων είχαν οδηγήσει τον προηγούμενο υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη -με επιστολή του προς τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπύρο Ζησιμόπουλο- να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις των τεσσάρων Ενώσεων Βενζινοπωλών του νησιού και εκπροσώπων των εταιρειών πετρελαιοειδών, με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Κώστα Μουσουρούλη, στον οποίο οι πρατηριούχοι είχαν επισημάνει αναλυτικά τα υφιστάμενα προβλήματα, ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου οι τιμές των καυσίμων να μην είναι αρκετά ακριβότερες στην Κρήτη, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Από τις συναντήσεις αυτές «έλαμψαν διά της απουσίας τους» οι εκπρόσωποι των διυλιστηρίων.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.digitalcrete.gr/content/view/4757/255/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails