Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Άρση ασυλίας του Μπερλουσκόνι!


Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το νόμο Αλφάνο, που παρείχε ως τώρα δικαστική ασυλία στους τέσσερις ανώτατους θεσμικούς ιθύνοντες της χώρας: τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ποινική δίωξη του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την κατηγορία της διαφθοράς στο οικονομικό σκάνδαλο της «Fininvest».
Αναλυτικά, τα 15 μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου έκριναν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με έναν απλό νόμο, όπως και επίσης ότι παραβιάζεται η αρχή ισότητας όλων των πολιτών. Άμεση συνέπεια της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι η επανέναρξη των ακροαματικών διαδικασιών για δύο δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πρόκειται για την υπόθεση δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου, Ντέιβιντ Μίλς και για ατασθαλίες στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της ιταλικής κεντροδεξιάς είχαν αναφερθεί τις μέρες αυτές στην πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση αρνητικής ετυμηγορίας του συνταγματικού δικαστηρίου.
Από τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ήταν εκείνη της κεντροδεξιάς αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής συνταγματικών θεμάτων, Γιόλε Σαντέλι, η οποία τόνισε ότι "το συνταγματικό δικαστήριο διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και κατά συνέπεια τίθεται ένα θέμα δημοκρατικών διαδικασιών."
"Αυτή η απόφαση συνεχίζει θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα αλλά και ένα γενικότερο θέμα που συνδέεται με την σίγουρη εφαρμογή του δικαίου και άρα με τη δημοκρατία", κατέληξε η κ. Σαντέλι.
Η απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει το νόμο που είχε ψηφίσει πέρυσι ο κ. Μπερλουσκόνι -νόμο που παρείχε στον ιταλό πρωθυπουργό ασυλία- ήταν "πολιτικά υποκινούμενη", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου.
"Πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία θα συνεχίσουν να κυβερνούν όπως ακριβώς κάνουν από τον Απρίλιο του 2008, με τον τρόπο που οι Ιταλοί ζήτησαν με την ψήφο τους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Πάολο Μποναϊούτι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ επιτέθηκε εκ νέου εναντίον της Αριστεράς, δηλώνοντας ότι υποκινεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails