Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Η μοίρα των... δεινοσαύρων απειλεί τις τίγρεις!


200 ειδικοί από 20 χώρες προειδοποιούν ότι τα αιλουροειδή κινδυνεύουν με εξαφάνιση
Σε λίγα χρόνια οι τίγρεις θα υπάρχουν μόνον στα βιβλία, εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επιβίωσή τους. Σε αυτό το δυσοίωνο συμπέρασμα έφτασαν οι περισσότεροι από 200 ειδικοί που μετέχουν σε διάσκεψη για την προστασία των επιβλητικών αιλουροειδών, στο Κατμαντού του Νεπάλ.
Ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ, ζήτησε συλλογική δράση για την προστασία των μεγάλων αιλουροειδών, ενώ ανέφερε ως μεγαλύτερους κινδύνους για τις τίγρεις τη λαθροθηρία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το κυνήγι τίγρεων και η εμπορία του δέρματος ή των οστών τους απαγορεύονται από συνθήκη, που έχουν υπογράψει 167 χώρες. Παρόλα αυτά, όμως, η λαθροθηρία συνεχίζεται, καθώς μέρη του ζώου χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική και για την παρασκευή αφροδισιακών προϊόντων, ενώ το δέρμα το ζώου μπορεί να πωληθεί σε τιμές που ξεκινούν τα χίλια δολάρια και μπορεί να ξεπεράσουν τις δέκα χιλιάδες.
"Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων εκτιμάται γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην Ασία, πρόκειται δηλαδή για το δεύτερο σημαντικότερο εμπόριο μετά το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών", τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Ο πληθυσμός των ενήλικων τίγρεων που ζουν στις προστατευόμενες περιοχές του Νεπάλ υπλογίζεται σε 121 ζώα. Προβλέπεται να δημιουργηθεί μία ακόμη προστατευόμενη περιοχή, στο εθνικό πάρκο Μπάρντια, 450 χλμ. δυτικά του Νεπάλ.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails