Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009

Ο μεγαλύτερος ηλιοθερμικός σταθμός γίνεται στο Λασίθι!


Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη-στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές-βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για τον ηλιοθερμικό σταθμό στην Αγία Τριάδα του δήμου Λεύκης στο Λασίθι που θα εγκατασταθεί σε έκταση 1000 στρεμμάτων και θα δίνει ενέργεια τουλάχιστον 20 Μεγαβάτ! Το διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Λεύκης κέρδισε η πολυεθνική εταιρεία ‘NUR-MOH’ η οποία και θα δίνει το παραγόμενο ρεύμα στο δίκτυο της Κρήτης, ενώ θα πληρώνει στο δήμο 796000 ευρώ ετησίως.
Ο σταθμός στο Λασίθι είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πρώτο πανευρωπαϊκό που ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος στη Σεβίλλη της Ισπανίας(11 Μεγαβάτ). Εάν όμως ξεπεραστούν οι αντιδράσεις τότε στο Ακρωτήρι Χανίων οι μοναχοί της Μονής Γουβερνέτου θα φτιάξουν ένα σταθμό 50 Μεγαβάτ σε 2000 στρέμματα!
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το δήμαρχο Λεύκης κ.Δρακάκη και καλούσε τους επενδυτές να καταθέσουν προσφορές για την εκμίσθωση έκτασης για την κατασκευή και διαχείριση- εκμετάλλευση του ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία ήδη υπήρχε προέγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο δήμος παραχωρεί μια έκταση 1000 στρεμμάτων αφού με βάση τα τεχνικά δεδομένα χρειάζονται να μπουν κάτοπτρα σε 40 στρέμματα για να παραχθεί ένα μεγαβάτ ηλεκτρική ισχύς.
Στο διαγωνισμό(φανερή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία) συμμετείχαν δύο μεγάλες εταιρείες:

-Η ABENGOA HELLAS SOLAR LTDΣυστήματα ηλιακής ενέργιας

-Η NUR-MOH ανώνυμη εταιρεία ηλιοθερμικής ενέργειας.

Η πρώτη προσφορά ως εκκίνηση δόθηκε το 1,3% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας και υπολογίστηκε σε 215.000 ευρώ τον χρόνο. Τελικά άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και οι επιπλέον προσφορές με αποτέλεσμα να φτάσει η τελική προφορά από την NUR-MOH στο ύψος των 796000 ευρώ δηλαδή στο 4,81% της παραγόμενης ενέργειας!
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση που θα δώσει νέα προοπτική στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής μας. Μια επένδυση που πιλοτικά ενισχύει και προβάλλει τον τόπο μας με την ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον’ δήλωσε ο κ.Δρακάκης, δήμαρχος της Λεύκης.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη, η ανάδοχος εταιρεία με την λήψη των απαιτούμενων αδειών θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον ηλιοθερμικό σταθμό που θα δίνει τουλάχιστον 20 Μεγαβάτ και θα μπορεί να φτάσει τα 25 Μεγαβάτ. Ο σταθμός με τη βοήθεια κατόπτρων θα συλλέγει την ηλιακή ενέργεια σε κεντρικό πύργο και θα παράγεται ατμός. Ο οποίος μέσω ατμοστροβίλου θα περιστρέφει ηλεκτρογεννήτρια και θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης μέσω της ΔΕΗ φυσικά η οποία και θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια.
Να σημειώσουμε ότι αυτή η επένδυση που αποφάσισε να κάνει ο δήμος Λεύκης ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2006 και η διακήρυξη συντάχθηκε και με τη συνεργασία του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γ. Σταυρακάκη.
“Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες λόγω της έλλειψης κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, αλλά τελικά ξεπεράσαμε τις δυσκολίες’τόνισε ο κ. Δρακάκης.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.patris.gr/articles/166471/102447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails