Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009

Στον Ομπάμα το Νόμπελ ειρήνης!


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα επιλέχθηκε μεταξύ 205 υποψηφίων για να βραβευτεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2009, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών στο Όσλο της Νορβηγίας. Η Επιτροπή επαινεί τον Αμερικανό πρόεδρο «για τις εξαιρετικές του προσπάθειες να ενδυναμώσει τη διεθνή διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών»
Ο Ομπάμα θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, οπότε θα του αποδοθεί το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης καθώς και χρηματικό έπαθλο ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων. "Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Τούρμπιον Γιόγκλαντ.
Ανάμεσα στους υποψηφίους για το Νομπέλ Ειρήνης ήταν η Κολομβιανή γερουσιαστής Πιεδάδ Κορντόμπα, ο Ιορδανός πρίγκηπας Γκάζι Μπιν Μοχάμεντ, καθηγητής φιλοσοφίας στο ιορδανικό Πανεπιστήμιο Ισλαμικής Πίστης αλλά και η Αφγανή ακτιβίστρια, Σίμα Σαμάρ.
Την έκπληξή του για την τιμή που του έγινε εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Δεν το θεωρώ ως αναγνώριση των επιτευγμάτων μου αλλά ως την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι άξιζε να βρεθεί τη συντροφιά τόσων προσωπικοτήτων που άλλαξαν την εποχή τους και οι οποίοι τιμήθηκαν με αυτό το βραβείο".
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου και τις αντιδράσεις μετά την βράβευση εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=90548

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails