Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Δάσος από... χασίς στην Μεσαρά


Φυτεία-"μαμούθ" αλλά και τριάντα κιλά αποξηραμένο χασίς έτοιμο να διατεθεί στην αγορά αποκάλυψε φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής έξω από το Τυμπάκι.
Η εικόνα που αντίκρισαν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών στην έφοδο που έγινε την επόμενη ημέρα το πρωί ήταν πρωτοφανής. Στην καρδιά του φθινοπώρου, 231 δέντρα-"θεριά" που βρέθηκαν μπροστά τους ήταν βαρυφορτωμένα και έτοιμα να αποδώσουν υπερκέρδη στο χασισοκαλλιεργητή.
Την αποκάλυψη αυτή έκρυβε ένα "τείχος" από βάτα και καλαμιές που κρατούσε μακριά κάθε απρόσκλητο επισκέπτη, παρότι η καλλιέργεια βρισκόταν μόλις πενήντα μέτρα μακριά από τον αγροτικό δρόμο.
Η φωτιά έγινε αντιληπτή από διερχόμενο περιπολικό και σύντομα η Πυροσβεστική την έθεσε υπό έλεγχο. Όταν όμως τα καλάμια αποτεφρώθηκαν, φάνηκαν τα πρώτα χασισόδεντρα, τα οποία φρουρούσαν όλη τη νύχτα άνδρες του ΤΑΕ Μεσαράς.
Αν και υπήρχαν σπίτια σε κοντινή απόσταση, οι κάτοικοι δήλωσαν εμβρόντητοι από την ύπαρξη της φυτείας, όταν ρωτήθηκαν από τους αστυνομικούς.
Η επιμέλεια με την οποία είχε αναπτυχθεί θεωρείται πρωτόγνωρη ακόμη και για τους πλέον έμπειρους αστυνομικούς, που είδαν τον όρο "δενδρύλλια" να χάνει την έννοιά του. Τα 231 δέντρα, με χονδρούς κορμούς και παρακλάδια, ξεπερνούσαν και ύψος τα τέσσερα μέτρα, μοιάζοντας περισσότερο με... ελαιόδεντρα. Εκτιμάται ότι στο χώρο αυτό είχε εγκατασταθεί μια καλλιέργεια με ουσιαστικά ετήσια απόδοση. Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών, τον οποίο αναζητούν οι αστυνομικοί, κλάδευε τα δέντρα για να συλλέξει κάνναβη και εκείνα φούντωναν από την αρχή, εξασφαλίζοντας μόνιμη σοδειά.
Στη διάρκεια της αυτοψίας, άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν ένα βαρέλι που περιείχε 19,5 κιλά αποξηραμένο χασίς υψηλής ποιότητας, έτοιμο να ριχτεί στην αγορά. Επιπλέον, παράπηγμα που είχε στηθεί κάτω από ένα δέντρο λειτουργούσε ως χώρος αποξήρανσης. Εκεί βρέθηκαν κορμοί και κλαδιά κρεμασμένα, ενώ απλωμένα στο έδαφος υπήρχαν ακόμη 10 κιλά και 690 γραμμάρια κάνναβης σε φούντα. Η συνολική αποξηραμένη ποσότητα που φαίνεται να είχε προκύψει από τη συγκομιδή 67 δενδρυλλίων ξεπέρασε τα 30 κιλά.
Η πυκνή βλάστηση, που έκανε την περιοχή απροσπέλαστη, σε συνδυασμό με κορμούς δενδρυλλίων που βρέθηκαν σε στάδιο αποσύνθεσης υποδεικνύουν την παρουσία του χασισοκαλλιεργητή στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά στο μυστήριο της φωτιάς, που αποκάλυψε την ύπαρξη της φυτείας, πέρα από κάποιο τυχαίο παράγοντα, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Κουζέλης, πρόσθεσε μια ακόμη εκδοχή: είναι πιθανό οι συνεργοί στην παράνομη καλλιέργεια να μην τα βρήκαν μεταξύ τους. Κάποιος που θεώρησε τον εαυτό του ριγμένο από την αγοραπωλησία των τριάντα κιλών χασίς, που ήταν πιθανότατα στα σκαριά, ίσως θέλησε να εκδικηθεί τους υπόλοιπους βάζοντας φωτιά. Ο βασικός όμως καλλιεργητής, όπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί, θεωρείται ειδήμων στις χασισοκαλλιέργειες και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δρούσε μόνος, φροντίζοντας κάθε λεπτομέρεια ο ίδιος για να αποφεύγει τις "κακοτοπιές" που κρύβουν οι παράνομες συναλλαγές.
Το συμπέρασμα που ισχυροποιείται μετά τον εντοπισμό της συγκεκριμένης όψιμης φυτείας είναι ότι οι έμποροι ναρκωτικών έχουν προσαρμόσει τη δράση τους και καθυστερούν την έναρξη των νέων καλλιεργειών, καθώς γνωρίζουν καλά πότε πραγματοποιούνται οι πτήσεις των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, αφενός οι έρευνες από αέρος παραμένουν άκαρπες και αφετέρου εκείνοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους, μετατοπίζοντας τη συγκομιδή στους φθινοπωρινούς μήνες.
Πηγή:Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails