Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Άσκηση - μαμούθ Αμερικανών και Ισραηλινών νότια της Κρήτης


Μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιείται ήδη από χθες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ με την κωδική ονομασία “Άγρια κόμπρα”.
Πρόκειται για κοινά αντιαεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία περιλαμβάνουν προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους. Σημειώνεται μάλιστα, πως αν και επί πέντε χρόνια οι δύο χώρες πραγματοποιούν ανάλογου χαρακτήρα ασκήσεις, είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη άσκηση αποκτά τόσο μεγάλη έκταση και δυναμική.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από δύο χιλιάδες στρατιώτες Αμερικανοί και Ισραηλινοί λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο γεγονός αναγάγει την άσκηση στη μεγαλύτερη που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι δύο χώρες, ενώ σε αυτή συμμετέχουν και Ευρωπαϊκά τμήματα του Αμερικανικού Στρατού.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα γίνουν δοκιμές επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους, με πυραύλους τύπου Arrow 2, καθώς και δοκιμές των αμερικανικών συστημάτων THAAD και Patriot 3.
Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να εγκαθιστούν στο πλαίσιο της άσκησης, μόνιμα συστήματα ραντάρ και εντοπισμού ενδεχόμενης απειλής στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί φαίνεται να προετοιμάζουν στο Ισραήλ μέσω της άσκησης, την εξέλιξη ενός συστήματος αντιμετώπισης απειλής από Ιράν, Σιρία ή Λίβανο. Το συγκεκριμένο σύστημα που φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν οι Αμερικάνοι στους Ισραηλινούς σε περίπτωση πολέμου, μπορεί να εντοπίζει με ηλεκτρονικά συστήματα το ενδεχόμενο απειλής και να “προλαμβάνει” πυραυλικά συστήματα, με αναχαίτιση στον αέρα, προτού καν πλησιάσουν το στόχο τους.
Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα Ισραηλινών εφημερίδων, η Αμερικάνοι ήδη έχουν παραδώσει υπερσύγχρονη τεχνολογία στους Ισραηλινούς, την οποία είναι έτοιμοι να εξελίξουν και να τελειοποιήσουν, με αμερικανική κατά κανόνα χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια της άσκησης θα δοκιμαστούν επίσης και πυραυλικά συστήματα που έχουν τη βάση τους σε αεροπλανοφόρα, οπότε δεν αποκλείεται ορισμένες επιχειρήσεις της άσκησης να πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο.
Επίσημα δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση, ενώ η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει καμία εμπλοκή στην άσκηση, τουλάχιστον όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση. Παρ’ όλα αυτά, ορατό είναι το ενδεχόμενο, λόγω του μεγέθους της άσκησης, η δράση να μεταφερθεί κοντά στην Ελλάδα, με τη Νατοϊκή βάση της Σούδας να αναλαμβάνει το ρόλο εξυπηρέτησης των θαλάσσιων δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται από τα ως τώρα σενάρια, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση πιθανή μπορεί να θεωρείται η δέσμευση του ελληνικού F.I.R. για συγκεκριμένες διαδικασίες εξέλιξης της άσκησης.
Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails