Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Δεκάδες νεκροί από επίθεση σε αγορά στο Πακιστάν


Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, κατά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε αγορά της Πεσαβάρ, στο Πακιστάν. Η επίθεση συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στη χώρα.
Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, η επίθεση χρεώνεται όμως στους Ταλιμπάν και εκτιμάται ότι αποτελεί απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους, στην περιοχή του Νοτίου Ουαζιριστάν. Από την έναρξη των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί περίπου 200 άνθρωποι σε βομβιστικές επιθέσεις, με την επίθεση στην Πεσαβάρ να αποτελεί την πλέον αιματηρή. Ένας μεγάλος αριθμ΄ςο των θυμάτων είναι γυναικόπαιδα, καθώς στην υπαίθρια αγορά που χτυπήθηκε πωλούνταν κυρίως είδη για γυναίκες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές απόλυτου χάους, με ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι στον δρόμο, περαστικούς να φορτώνουν τραυματίες σε καρότσια για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία, ελλείψει νοσοκομείων και την αστυνομία απούσα.Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρη που κτήρια έπιασαν φωτιά και άλλα γκρεμίστηκαν, παγιδεύοντας στα συντρίμμια τους ανθρώπους και εντείνοντας τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Πακιστάν, στον αγώνα κατά των βίαιων εξτρεμιστών. Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, με ανακοίνωσή του, ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό δεν θα καμφθεί.
την επίθεση καταδίκασε και η Σουηδική προεδρεία της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για "αποτρόπαιη βία που ταλανίζει εδώ και πολύν καιρό τον πακιστανικό λαό".
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails