Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Το σκαθάρι απειλεί το Φοινικόδασος στο μοναδικό Βάι


«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης νομού Λασιθίου, με αφορμή το γεγονός της εξάπλωσης του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού των φοινικοειδών με την ονομασία «Rynchophorus Ferruginneus» και την ταχεία εξάπλωσή του στο νομό Λασιθίου.
Ήδη μετά την κοινότητα Βραχασίου, όπου το 2008 πρωτοεμφανίστηκε το κόκκινο σκαθάρι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εκρίζωση και «ταφή» των προσβεβλημένων δέντρων, καθημερινά προσβάλλονται ολοένα και περισσότεροι φοίνικες στην ευρύτερη περιοχή της Νεαπόλεως αλλά και του Αγίου Νικολάου (Ελούντα - Καλό Χωριό), στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το σκαθάρι προχωρεί με ταχείς ρυθμούς.
Το «σήμα κινδύνου» εκπέμπεται από την αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας, με αφορμή το μοναδικού φυσικού κάλλους φοινικόδασος του Βάι (Σητεία), ένα σημαντικό προορισμό και ένα κατά γενική ομολογία «σημείο κατατεθέν» για το νομό, όπου λόγω της ιστορίας και της απαράμιλλης ομορφιάς του, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς προορισμούς στην Ανατολική Κρήτη.
«Δεν μπορεί να ελεγχθεί»
Με αφορμή την πληροφόρηση ότι το κόκκινο σκαθάρι καθημερινά εξαπλώνεται προς την ανατολική πλευρά του νησιού, επισκεφθήκαμε τη ΝΑ Λασιθίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυτοπροστασίας και Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου.
Η κ. Αγγελική Καραταράκη, γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, μας ενημέρωσε ότι οι φοίνικες του νομού, καθημερινά προσβάλλονται, ενώ το έντομο αυξάνεται σε ρυθμό τέτοιο που δεν μπορεί να ελεγχθεί στην παρούσα φάση.
«Στο νομό μας αντιμετωπίσαμε από πέρυσι το φαινόμενο αυτό (Σίσι - Μίλατος) και με πρωτοβουλία της ΝΑ Λασιθίου και της κοινότητας Βραχασίου εκριζώθηκαν και "τάφηκαν" τα προσβεβλημένα δέντρα.
Ωστόσο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να εντοπίσουμε και άλλους φοίνικες, να επιβεβαιώσουμε τα κρούσματα και να θέσουμε σε εφαρμογή την υφιστάμενη νομοθεσία, αναφορικά με τους "κατόχους" ανάλογων δέντρων» σημείωσε η ίδια.
Η γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «ύποπτες» τις περιοχές του νομού που έχουν φοίνικες, βασίζοντας την άποψη αυτή στο γεγονός ότι τα συμπτώματα στο δέντρο που έχει προσβληθεί εμφανίζονται δυστυχώς -όπως σημείωσε- όταν ο φοίνικας είναι έτοιμος να «πεθάνει», ενώ το έντομο έχει εν τω μεταξύ αναπτύξει δεκάδες πληθυσμούς, οι οποίοι δουλεύουν εσωτερικά.
Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του εντόμου, όπως η ίδια σημείωσε, έχουμε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή!
Η κ. Καραταράκη έκανε γνωστό ότι ο νομός Λασιθίου έλαβε από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, πριν καν εμφανιστεί στο νομό. Χαρακτηριστικά ανέφερε, την ανάθεση μελέτης ύψους 50.000 ευρώ, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συγκεκριμένα στο εντομολογικό τμήμα και στο ΚΤΕ Ρεθύμνου (υπάγεται στο ΤΕΙ Ηρακλείου), προκειμένου να αναπτυχθούν οι μέθοδοι αυτές, που έχουν σχέση με την προστασία των φοινικοειδών, με απώτερο στόχο την προστασία του φοινικόδασους Βάι, όπου προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.
Πηγή:Τόλμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails